američki predsjednik

Biden: 'Nema razloga za paniku zbog omikrona, spremni smo'

21.12.2021 u 22:33

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden je u utorak izjavio da su Sjedinjene Države "spremne" za omikron varijantu virusa koja se naglo širi, opetujući da nema razloga za "paniku", bar za one Amerikance koji su se cijepili

"Svi se trebamo zabrinuti zbog omikrona", ali "ne trebamo dizati paniku", rekao je američki predsjednik, dodajući: "Nismo više u ožujku 2020. Sada smo spremni."

Naveo je "tri glavne razlike" u odnosu na početak pandemije, ponajprije cjepivo, ali i dovoljne količine opreme za osobnu zaštitu medicinskog osoblja koje se bori s priljevom necijepljenih u bolnice te nove spoznaje o virusu.

Joe Biden je ipak htio upozoriti one koji nisu potpuno cijepljeni, rekavši da imaju "dobrog razloga za zabrinutost" i da im "ljubav prema domovini" nalaže da se cijepe.

Biden je rekao da "razmišlja" o ukidanju ograničenja za putnike iz osam afričkih zemalja jer se omikron inačica covida-19 sada proširila u cijelom svijetu.

Trenutačno je zabranjen ulazak na američko tlo osobama iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Esvatinija, Mozambika i Malavija.

Udio omikron inačice virusa u novim infekcijama covidom-19 bio je proteklog tjedna u SAD-u 73,2 posto.

Biden je najavio i otvaranje više mjesta na cijepljenje i testiranje, te rekao da će 500 milijuna kućnih testova biti od siječnja besplatno na raspolaganju Amerikancima.

Brzo povećanje broja zaraženih još jednom remeti život širom SAD-a, a odgađaju se događaji od predstava na Broadwayu do profesionalnog sporta.

U New Yorku, Washingtonu i drugim gradovima stvaraju se veliki redovi za testiranje jer ljudi žele vidjeti prije blagdana jesu li možda zaraženi.

Biden je istaknuo da je omikron toliko zarazan da će se inficirati i cijepljeni Amerikanci, ali kod njih je mogućnost teškog oboljenja puno manja.

Oni koji su se cijepili i slijede smjernice poput nošenja maski, mogu mirno kao što su planirali proslaviti nadolazeće blagdane, poručio im je predsjednik.

SAD ima 61 posto u potpunosti cijepljenih među kojima i 30 posto onih koji su primili 'booster' dozu.