ključna tema

Biden najavljuje otpis kamata na studentske zajmove, treba mu potpora mladih

08.04.2024 u 18:40

Bionic
Reading

Predsjednik Joe Biden u ponedjeljak će objaviti plan o ublažavanju studentskog duga od kojeg će koristi imati najmanje 23 milijuna Amerikanaca, što je jedno od ključnih pitanja za mlađe glasače čija će mu potpora trebati na izborima u studenome

Predsjednik bi detalje plana trebao objaviti u Madisonu, saveznoj državi Wisconsin, a plan uključuje otpis do 20.000 akumiliranih kamata za zajmoprimce, neovisno o njihovim prihodima. Bidenova administracija vjeruje da će time u potpunosti eliminirati kamate za 23 milijuna zajmoprimaca.

Usprkos tome što je Vrhovni sud prošle godine blokirao Bidenov prvotni plan po tom pitanju, administracija poduzima niz akcija vezanih uz studentske olakšice.

Republikanci tvrde da je Biden planom o oprostu studentskih dugova prekoračio svoje ovlasti te da njegov potez ide na ruku fakultetski obrazovanim zajmoprimcima, dok ostali ne bi dobili nikakve olakšice.

Nova najava o olakšicama studentskog kredita, važnom pitanju za mlađe glasače, mogla bi pomoći da se pojačaju dijelovi Bidenove političke koalicije koji su postali razočarani njegovim učinkom na poslu. To su ljudi čija će podrška predsjedniku trebati da pobijedi Donalda Trumpa u studenome.

Bidenov novi plan proširio bi savezne olakšice za studentski zajam na nove, ali ciljane kategorije zajmoprimaca kroz Zakon o visokom obrazovanju, za koji dužnosnici administracije vjeruju da ga stavlja na čvršću pravnu osnovu od sveobuhvatnog prijedloga koji je prošle godine odbijen od strane sudske većine 6-3.

Zajmoprimcima koji desetljećima otplaćuju svoje studentske kredite bilo bi odobreno brisanje svih preostalih dugova prema planu. Krediti koji se koriste za dodiplomsko obrazovanje zajmoprimca bili bi otkazani ako su otplaćivani najmanje 20 godina. Za ostale vrste saveznih kredita, to je 25 godina.

Bidenova administracija kaže da je do sada odobrila 146 milijardi dolara za ublažavanje studentskih dugova za četiri milijuna Amerikanaca.

Senator Bill Cassidy, vodeći republikanac u senatskom odboru za obrazovanje, je kritizirao da Bidenov plan samo znači da će se troškovi duga prebaciti na druge.

"To je nepošten trik da se kupe glasovi prije izbora i koji apsolutno ne pridonosi rješavanju problema visokih troškova obrazovanja koji mlade ljude ponovo vraća u dugove", rekao je Cassidy.