izvršna uredba

Biden najavio nove sankcije protiv pučista u Mjanmaru

10.02.2021 u 21:07

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao da je odobrio izvršnu uredbu koja otvara put novim sankcijama protiv pripadnika mjanmarske vojske i njihovih tvrtki nakon vojnog udara 1. veljače i pritvaranja izabranih čelnika zemlje.

Biden je rekao da će izvršna uredba omogućiti njegovoj administraciji da "se smjesta sankcioniraju vojni čelnici koji su predvodili vojni udar, a na udaru sankcija će se naći i njihovi poslovni interesi te bliski članovi obitelji".

Američki predsjednik je najavio i zamrzavanje milijarde dolara "sredstava mjanmarske vlade koji se čuvaju u SAD-u", čime će se generalima onemogućiti pristup tom novcu, no nije preciznije identificirao one koji će biti pogođeni sankcijama.

"Prvu skupinu onih koji će se naći na meti sankcija ćemo objelodaniti ovaj tjedan, a također ćemo uvesti stroge kontrole izvoza", dodao je Biden.

Također je kazao da će zamrznuti američku imovinu koja je od koristi mjanmarskoj vladi, ali da će i dalje ići na ruku zdravstvenog sektora, udruga civilnog društva i ostalih područja koja direktno koriste ljudima u Mjanmaru.

Izrazio je spremnost za uvođenje dodatnih mjera s ostalim zemljama kako bi se pojačao pritisak na huntu.

Izgledno je da će se na meti sankcija naći vrhovni zapovjednik, general Min Aung Hlang, koji je predvodio državni udar. On i nekolicina ostalih generala se već nalaze pod američkim sankcijama uvedenim 2019. zbog postupanja prema muslimanima iz naroda Rohindža.

Vjerojatno je da će se na udaru naći i dva vojna konglomerata,  Myanmar Economic Holdings Limited i Myanmar Economic Corp., koji ulažu u više sektora, uključujući bankarstvo, drago kamenje, bakar, telekomunikacije i tekstilnu industriju.