napad na kapitol

Biden misli da o Trumpu treba odlučivati Kongres

08.01.2021 u 23:54

Bionic
Reading

Joe Biden je u petak prepustio Kongresu odgovornost za pokretanje postupka opoziva Donalda Trumpa dvanaest dana prije kraja njegova mandata, što zahtijevaju brojni demokratski zastupnici nakon napada na Kapitol

Izabrani predsjednik će preuzeti dužnost 20. siječnja. "Usredotočit ćemo se na naš posao a Kongres može odlučiti kako će postupiti" s Donaldom Trumpom, rekao je Biden na konferenciji za novinare u Wilmingtonu, u Delawareu.

Ocijenio je da je njegov prethodnik "nesposoban" da upravlja zemljom.

Biden je u obraćanju iz svoje izborne jedinice rekao da je zadovoljan zbog toga što Donald Trump neće doći na svečanost polaganje prisege 20. siječnja.

"To je dobro", rekao je demokrat i dodao da je potpredsjednik Mike Pence "dobrodošao".

Biden je natuknuo da nije za opoziv koji je osuđen na neuspjeh u Kongresu u tako kratkom roku, sa Senatom u kojemu republikanci imaju većinu do 20. siječnja.

"Najbrži način" za odlazak Donalda Trumpa iz Bijele kuće je "prisega 20. siječnja", rekao je Biden koji je bio u društvu buduće potpredsjednice Kamale Harris.

"O tome što će se dogoditi prije ili poslije, odlučuje Kongres. No jedva čekam da ode", dodao je Joe Biden. "On je sramota za zemlju", jedan od "najnesposobnijih predsjednika u povijesti Sjedinjenih Država".

Demokrati kontroliraju većinu u Zastupničkom domu pa bi brzo mogli pokrenuti postupak opoziva. No Donaldu Trumpu bi zatim morali suditi u Senatu.

Protiv republikanskog milijardera, na dužnosti od 2017., u Kongresu je još krajem 2019. bio pokrenut postupak opoziva, ali je oslobođen u Senatu početkom 2020.