udar na trampizam

Biden je žestoko ušao u mandat: Hoće li demontirati do kraja naslijeđe svog prethodnika ili će otvoriti put dolasku nekog novog 'Trumpa na steroidima'

21.01.2021 u 10:56

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države (SAD), ali i cijeli svijet, konačno mogu odahnuti. Razdoblje trampizma, barem onog institucionalnog, obilježenog neprestanim trzavicama i stanjem povećane napetosti, završeno je

Trump je u četiri godine, koliko je bio na vlasti, bio sveprisutan u životima Amerikanaca, ali dobrim dijelom i stanovnika ostatka svijeta.

Život u Trumpovoj eri u protekle četiri godine bio je buđenje svako jutro zbog novog otkrića, nekog novog impulzivnog tvita, masovnog prosvjeda, čuda nove slavne osobe s političke margine, novog opoziva ili još jedne teme za svađu s prijateljima. Trump je iza sebe ostavio podijeljenu, uplašenu, radikaliziranu i istrošenu Ameriku, napisao je New York Times u posljednjim danima mandata predsjednika Trumpa.

SAD želi povratak u normalnost, na vožnju autopilotom, na kakvu su navikli prije dolaska Trumpa. Zemlja želi predsjednika koji će poštovati norme, godinama strpljivo građene. Kao što je i sam Trump kazao, pokret MAGA nije nestao njegovim odlaskom iz Bijele kuće i jedan od najvažnijih izazova koje će Biden imati pred sobom u iduće četiri godine jest taj kako će se nositi s ostacima toga pokreta, hoće li ga u potpunosti marginalizirati ili će otvoriti put dolasku nekog novog 'Trumpa na steroidima'.

Potpisao 17 izvršnih naredbi

Biden je žustro krenuo u mandat. Britanski list Daily Telegraph piše da je krenuo s dekonstrukcijom naslijeđa svoga prethodnika brže nego ijedan predsjednik u povijesti. Nitko od njegovih neposrednih prethodnika nije potpisao više od jedne izvršne naredbe prvog dana mandata. Draže im je bilo uživati na slavljeničkom balu.

Prve večeri u Ovalnom uredu Biden je potpisao 17 izvršnih naredbi, memoranduma i proglasa, daleko više nego bilo koji drugi nedavni predsjednik. Cilj im je bio zaustaviti ili preokrenuti neke od najkontroverznijih politika Donalda Trumpa.

Prema najavama iz Bidenova kabineta, to je tek početak.

  • +9
Čin inauguracije Joea Bidena i Kamale Harris Izvor: EPA / Autor: SAUL LOEB / POOL

'Doći će još mnogo takvih odluka. Njegov fokus je na pomicanju zemlje naprijed', kazala je nova glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki novinarima.

U prvim danima mandata prioritet Joea Bidena jest borba s pandemijom koronavirusa koja je u SAD-u oduzela gotovo 400 tisuća života, a koju je Trump ignorirao i omalovažavao.

Imigracija jedna od glavnih tema

Imigracija je također jedna od glavnih tema kojima će se baviti. Čak šest njegovih uvodnih odluka bavi se tom tematikom. Biden je okončao zabranu putovanja iz nekoliko pretežno muslimanskih zemalja u SAD i zaustavio izgradnju zida na američko-meksičkoj granici. No novi predsjednik zasad nije naredio da se sruši izgrađeni zid.

On također namjerava brzo pokazati odlučnost da se 'ponovno uključi u svijet nakon ere Trumpova izolacionizma'. Novi predsjednik vraća SAD u okrilje Pariškog klimatskog sporazuma i u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, poništavajući tako kontroverzne odluke Donalda Trumpa. Iako je ispunio obećanje da će odmah vratiti zemlju u Pariški klimatski sporazum, bit će potrebno 30 dana da ta odluka stupi na snagu.

Biden je žestoko ušao u mandat, a vidjet ćemo hoće li u idućim tjednima i mjesecima uspjeti održati tempo koji je nametnuo sebi prvog dana.