poruka podrške iz sad-a

Biden čestitao novoj predsjednici Kosova Vjosi Osman i poručio da je za uzajamno priznanje Srbije i Kosova

20.04.2021 u 20:48

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Joe Biden poručio je u utorak da se zalaže za uzajamno priznanje Srbije i Kosova, dodajući da će Washington nastaviti podupirati napore za osiguranje trajnog mira među njima

Washington "će nastaviti podupirati napore kako bi se postigao trajni mir kroz produktivni dijalog između Srbije i Kosova i konačno sporazum o normalizaciji" koji se treba "temeljiti na uzajamnom priznanju", piše američki predsjednik u čestitki novoj predsjednici Kosova Vjosi Osmani koju su objavili kosovski mediji.

On je istaknuo da je za Kosovo "od temeljne važnosti normalizacija odnosa sa Srbijom" jer na taj način Kosovo može "ostvariti svoje potencijale i u potpunosti se integrirati u euroatlantske institucije", poručio je Biden.

SAD će, kako je rekao, ustrajno podržavati Kosovo. "Znam da će postizanje tog cilja zahtijevati fleksibilnost i teške kompromise na tom putu, a Sjedinjene Države bit će vam partner na svakom koraku“, istaknuo je Biden.

Opisujući odnose Kosova i SAD-a, Biden je ocijenio da je riječ o „partnerstvu ukorijenjenom u zajedničkim vrijednostima“.

Američki šef države poručio je da će s Osmani raditi na prioritetnim pitanjima vezanim uz jačanje vladavine zakona, borbu protiv korupcije, zaštitu prava manjina i vjerskih zajednica, te na oporavku od posljedica pandemije covida-19, kao i na ekonomskom razvoju i osiguranju održive energetske budućnosti.

Biden je, kako prenosi portal Kossev, potvrdio da mu je Osmani pisala još 19. ožujka da su Kosovu potrebna cjepiva.

Poručio je da njegova administracija surađuje "s bilateralnim i multilateralnim partnerima kako bi odgovorila na pandemiju", te da su SAD dale početnih četiri milijarde dolara doprinosa za potporu programu COVAX za opskrbu "sigurnim i efikasnim cjepivima" za potrebite zemlje.

S povećanjem broja proizvedenih cjepiva, SAD će zajedno s partnerima raditi na njihovoj distribuciji, gdje će biti u kontaktu i s predsjednicom Kosova.

Kosovski mediji podsjećaju da je Osmani, osim Bidenova pisma, dobila i čestitku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je poručio da će Francuska podržati Kosovo "u temeljnim reformama" i nastavku dijaloga u Bruxellesu koji bi vodio „sveobuhvatnom sporazumu“.

Portal Kossev naglašava da je Biden pisao Osmani i u veljači, u povodu 13. obljetnice samoproglašenja neovisnosti, a istog mjeseca i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću čestitajući mu Dan državnosti.

"U oba pisma pozvao je na postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji bi trebao rezultirati uzajamnim priznanjem", objavio je portal.

Kosovski parlament potvrdio je 38-godišnju profesoricu prava i kandidatkinju vladajuće stranke Vetevendosje Vjosu Osmani za novu predsjednicu Kosova 4. travnja.