izvanredno stanje

Biden će poštovati rok za povlačenje iz Afganistana do 31. kolovoza

24.08.2021 u 19:34

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden prihvatio je preporuku Pentagona za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana do roka 31. kolovoza, rekao je dužnosnik administracije Reutersu u utorak

Biden je također zatražio da planovi izvanrednih stanja ostanu na snazi ako bude potrebno, rekao je dužnosnik.

Preporuka Pentagona odraz je sve većih sigurnosnih bojazni u zračnoj luci u Kabulu iz koje se evakuiraju američki državljani i ugroženi Afganistanci.

Washington poručuje talibanima da je rok 31. kolovoza ovisan o njihovoj suradnji u olakšavanju evakuacije, dodao je dužnosnik.

Očekuje se obraćanje Bidena kasnije u utorak po američkom vremenu.

Pentagon je ranije u utorak objavio da se zasad ne planira produljenje roka iza 31. kolovoza i da namjeravaju povući američke vojnike do tog datuma.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da Pentagon vjeruje da je u mogućnosti izvući sve Amerikance koji žele napustiti Afganistan do 31. kolovoza.

"Apsolutno još uvijek ciljamo prema kraju mjeseca", rekao je Kirby i dodao da će Pentagonu možda trebati dodatne baze za smještaj evakuiranih iz Afganistana.

Kirby je rekao da je "nekoliko tisuća" Amerikanaca evakuirano iz Afganistana, ali je odbio otkriti precizniju brojku. Dodao je također da ne može iznijeti postotak evakuiranih Amerikanaca iz Afganistana.

"Predsjednikova uputa bila je da dovršimo povlačenje, ovu evakuaciju i povlačenje, do 31. kolovoza. To je smjer u kojemu djelujemo...", rekao je Kirby.

Talibani su objavili u utorak da žele da se evakuacije svih stranih državljana okončaju do 31. kolovoza i da neće pristati na produljenje tog roka dok se čelnici G7 sastaju kako bi razgovarali o krizi.

Zapadni vojnici mahnito rade na evakuaciji stranaca i Afganistanaca iz zemlje, a Biden se suočava s rastućim pritiskom saveznika da ispregovara još vremena za evakuaciju iz zračne luke.