PROSVJED U ZAGREBU

Biciklistima pukao film: Dosta je policijske presije!

07.09.2015 u 15:31

Bionic
Reading

Sindikat biciklista najavio je prosvjed protiv kažnjavanja biciklista. Održat će se u petak, 11. rujna, u 18 sati ispred sjedišta MUP-a na uglu Vukovarske, a sat vremena poslije u 19 sati i na Zrinjevcu, u neposrednoj blizini Policijske uprave zagrebačke

Prosvjedom žele poručiti MUP-u: Kaznite odgovorne! Zbog loše i protuzakonite biciklističke infrastrukture policija kažnjava bicikliste, a ne one koji tu infrastrukturu grade, rekli su iz Sindikata biciklista.

Udruga tvrdi da unatoč višegodišnjem upozorovanju na nelogičnosti i nezakonitosti u izvedbi te na opasnosti koju trenutačna infrastruktura predstavlja za pješake i bicikliste, Grad Zagreb i MUP još nisu ništa napravili.

Napominju kako nisu protiv kažnjavanja biciklista za prekršaje koji zaista ugrožavaju sigurnost prometa, poput vožnje bez svjetala noću ili neprilagođene brzine, no da za beznačajne prekršaje kojima je uzrok loša infrastruktura biciklisti nisu krivi.

Sindikat poziva na prosvjed sve one koji voze bicikl u gradu, ali i pješake, koji su isto tako ugroženi neprilagođenim stazama na uskim pločnicima.

'Svojim dolaskom pokazat će da je dosta policijskog i gradskog licemjerja, da žele sigurnu, smislenu i zakonitu infrastrukturu, a ujedno će podržati nastojanja Sindikata biciklista da se omogući siguran promet za bicikliste odvojen od pješačkog', poručili su iz udruge.