TRAŽI POVRATAK U SABOR

Bianca Matković neće sa Sanaderom rušiti HDZ

11.11.2010 u 12:38

Bionic
Reading

Predsjedniku Sabora Luki Bebiću jutros je pristiglo pismo državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva, Biance Matković, u kojem ga je obavijestila da se želi vratiti u Sabor, potvrđeno nam je u njegovom Uredu za odnose s javnošću. Odmah su se aktivirale špekulacije da će uz pomoć Biance Matković Sanader krenuti u osnivanje svog kluba zastupnika, no on to negira

Iz krugova bliskih Bianci Matković doznaje se da ona još nije poslala službeni zahtjev za aktiviranjem mandata jer to i ne može dok ne bude razriješena s mjesta državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva. Međutim, predsjedniku Sabora Luki Bebiću poslala je samo pismo namjere da želi aktivirati mandat, a službeni zahtjev će poslati nakon razrješenja koje bi se moglo dogoditi već danas na zatvorenoj sjednici Vlade.

Iz istog izvora doznajemo da Matkovićneće rušiti većinu u Saboru te da će ostati članica HDZ-a i kao članica Kluba zastupnika HDZ-a podupirati Vladu. Također ne namjerava osnovati nikakav zasebni klub zastupnika.

Da se Bianca Matković odlučila vratiti u Sabor, doprlo je danas i do nezavisnog zastupnika Ive Sanadera, kojem je Matković dok je bio premijer bila jedna od najbližih suradnica. Sanader nije htio previše

komentirati njen povratak danas u Saboru, a novinarima je poručio da on s tim nema veze.

Na pitanje namjerava li sada osnovati klub zastupnika, Sanader je odgovorio: 'Neću osnivati klub. Što je vama? Ja sam već odavno osnovao klub - HDZ', kratko je rekao Sanader

Na novinarska pitanja nije mogao odgovoriti ni HDZ-ov tajnik Branko Bačić, do kojeg u trenutku kada su ga novinari opkolili nije došla informacija o aktiviranju mandata Biance Matković

Za komentar o povratku Biance Matković u Sabor upitali smo i HDZ-ovca Jerka Rošina

'Valjda promišlja o svojoj budućnosti. Ako bi htjela ostati u politici, onda bi valjda htjela steći neko parlamentarno iskustvo. Ako bježi s nekog mjesta gdje nije zadovoljna, i to može biti, ali to su špekulacije', kazao je Rošin.

Iako se Rošin spominjao kao jedan od potencijalnih članova Sanaderovog kluba zastupnika, HDZ-ov zastupnik kaže da povratak Biance Matković ne mijenja njegov status.

'Sanader mi ništa nije rekao o tome, poštenja mi mog. Nijednu riječ mi o tome nije rekao pa je, prema tome, za mene to neka ideja koju mi vi spominjete. Ja ostajem u HDZ-u, kao što sam rekao, i treba mi vjerovati dok je sve ovako kako je. Ako dođe do sudnjeg dana, onda tko zna što će biti', kazao je RošinPredsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Andrija Hebrang očekuje Biancu Matković u svom klubu. 'Ona ima pravo aktivirati svoj mandat i član je HDZ-a te nema razloga da ne dođe', kazao je HebrangIako je prije skoro mjesec dana Vladimir Šeks poručio da postoji mogućnost da se Bianca Matković ne može vratiti, Hebrang je rekao da će o tome odlučiti nadležni saborski odbori.

Na pitanje o eventualnom osnivanju novog kluba zastupnika u koji bi ušla i Matković, Hebrang kaže: 'Ukoliko uđe u Sabor, ako ima takvu želju, bit će u Klubu HDZ-a. Ne vidim razloga da izlazi iz tog kluba i osniva neki svoj.'

ŠEKS OKRENUO PLOČU: BIANCA MATKOVIĆ MOŽE SE VRATITI U SABOR

Može li se Bianca Matković vratiti u Sabor, priupitali smo i samog Šeksa, no on i nije bio rječit. 'O vraćanju bilo kojeg zastupnika u Sabor, o aktiviranju mandata odlučuje Sabor po prethodnom mišljenju MIP-a. Dakle, i ovaj put, kao i u svakom drugom slučaju, kao što je bilo i dosad, u cijeloj povijesti Sabora, na identičan način bit će i u slučaju Biance Matković i bilo kojeg zastupnika i zastupnice u Saboru', rekao je ŠeksPotpredsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, SDP-ovac Arsen Bauk kazao je da se zastupnik ima pravo vratiti u Sabor, a Mandatno-imunitetno povjerenstvo o tome mora odlučiti u roku od osam dana od razrješenja s aktualne nespojive dužnosti.Prokomentirao je Bauk i prijašnju Šeksovu izjavu da se Matković ne može vratiti u Sabor jer je dva puta mijenjala dužnost.

'Nije točno, mislim da je šest puta mijenjala dužnost. Barišić je četiri puta mijenjao dužnost pa mu se mandat aktivirao. Bačić je također dva puta razriješen i imenovan pa se vratio u parlament kao i svi drugi slučajevi. Po takvom tumačenju, ni gospođa Kosor se ne bi mogla vratiti u parlament, ni svi ministri koji su imenovani u Sanaderovoj vladi. To je jedan pokušaj pritiska na Matković da joj se zaprijeti da se ne vraća u Sabor i više dio političkog folklora, a ne realne i prave procedure kakva bi trebala biti.'Novinare je zanimalo i Baukovo mišljenje zbog čega je Bianca Matković baš sad odlučila aktivirati mandat. 'Mislim da se radi o lojalnosti bivšem šefu koji na taj način pokušava ojačati svoju poziciju u parlamentu i politici. Dakle, to je nastavak ultimate fighta unutar HDZ-a između bivših i sadašnjih HDZ-ovaca, pa ćemo vidjeti kako će to završiti. Hrvatska će i dalje ostati talac njihovih unutarnjih sukoba', zaključio je Bauk.

Vijest o aktivaciji saborskog mandata Biance Matković je uoči današnje sjednice Vlade zatekla i ministre Ivana Šukera i Đuru Popijača, koji su nam rekli da ne znaju ništa o tome te ne mogu to komentirati.