KOSOR O AKTUALNIM TEMAMA

'Bez stabilnog HDZ-a nema stabilne Hrvatske'

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 30.09.2011 21:36
  • Objavljeno 30.09.2011 u 20:46
jADRANKA KOSOR DOBRA

jADRANKA KOSOR DOBRA

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u Dnevniku plus HTV-a progovorila je o svim aktualnim temama; potpisivanju pristupnog ugovora s EU, optužnicama iz Srbije, čišćenju koruptivnih elemenata iz HDZ-a, ali je izrazila i nadu kako će i druge političke stranke učiniti isto. O licima koja će se naći na izbornim listama stranke nije željela govoriti, osim što je otkrila da će se na njima naći i neki novi, mladi ljudi

Na pitanje, zašto je izmjene Zakona o Ini poslala Joseu Manuelu Barrosu u Bruxelles, Kosor kaže kako se Hrvatska već ponaša kao članica EU te kako je uvjerena da će odgovor biti u 'najboljem nacionalnom interesu Republike Hrvatske'.

Iako o svome prethodniku, koji ju je i postavio na mjesto šefice Vlade i HDZ-a, Ivi Sanaderu, koji se zbog mita banke Hypo danas našao na sudu, ne govori, kaže kako je znala, u srpnju 2009. kada je preuzela vlast, da 'neće biti lako'.

Korupcija u drugim strankama

'Teško je bilo u srpnju 2009. predvidjeti što će se sve događati, no svakako sam očekivala da neće biti jednostavno niti lako i kada sam odlučila otvoriti vrata i prozore svoje stranke za borbu protiv korupcije, znala sam da će to biti na štetu nama, no nije mi žao, tim putem treba nastaviti', rekla je Kosor i dodala da istim putem moraju krenuti sve ostale stranke koje 'nisu širom otvorile vrata i prozore'. 'Očekujem da će i druge stranke ovako sazrjeti', zaključila je ovu temu premijerka.

Izborne liste

Loš rejting HDZ-a na nedavnim anketama Kosor ne obeshrabruje. Na pitanje koja će se to nova lica naći na HDZ-ovim izbornim listama, premijerka se zapitala zašto to pitanje nitko ne postavlja SDP-u ili pak HNS-u te ustanovila da posebna medijska pravila vrijede za HDZ, a druga za ostale stranke.

Novih lica će biti, ustvrdila je i dodala da će se liste sastavljati u skladu s temeljnim odrednicama predizbornog programa čije je 'srce i mozak gospodarstvo'.

Sukoba, kaže, u HDZ-u nema. 'Podržali su me svi članovi Predsjedništva stranke i vjerujem da će to tako biti i dalje. Sazrjelo je stajalište da treba učiniti sve da HDZ ostane velika, stabilna stranka koja je važna za Hrvatsku. Bez stabilnog HDZ-a nema stabilne Hrvatske', rekla je Kosor.

Zakon kao lijek za optužnice iz Srbije

'Svi koji misle da je taj Zakon predizborni, neka glasaju protiv njega u Saboru; to je presmiješno i prežalosno. Vlada u svakom trenu mora raditi svoj posao i štititi interese Hrvatske', rekla je premijerka i otkrila kako je za posljednje optužnice protiv 40 vukovarskih branitelja, ali i Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Tomislava Merčepa i Branimira Glavaša doznala isto kada i mediji iako su optužnice u Hrvatsku stigle u srpnju.

'Treba reći dosta je toga. Zar mislite da bi Vlada trebala šutjeti i čekati novi kontingent od 40 ljudi. Kada je bio slučaj Purda, Tadić me uvjeravao da će se neke stvari pokrenuti na bolje, no pokrenule su se na gore', rekla je predsjednica Vlade i dodala da međudržavni sporazumi između Tužiteljstva Hrvatske i Srbije iz 2007. nisu dali željeni rezultat.

Nema bolnih rezova

Kosor se osvrnula i na izborni program HDZ-a u kojem nema, kako su ustvrdili ekonomski stručnjaci, bolnih rezova. No ona odbacuje takve kritike i kaže kako je Vlada u dvije godine već donijele neke bolne rezove i mjere štednje, kao i poticaje za gospodarstvo.

'Zamrznuti su rashodi, donesen je Zakon o fiskalnoj odgovornosti, smanjili smo parafiskalne namete, donijeli niz mjera za potporu obrtnicima, a u programu nudimo i udvostručavanje granice za ulazak u sustav PDV-a', rekla je Kosor i zaključila da ako dobije izbore, ne planira smanjiti mirovine i plaće u državnim i javnim službama, jer je to već učinjeno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi