ŽIVOT U MALOM MJESTU

Bez posla jer je homoseksualac

03.05.2009 u 14:52

Bionic
Reading

Hrvoje Šafran prijavio se na probni rok u caffe bar Blue up u Pregradi te kao konobar odradio devetosatnu popodnevnu smjenu. Iako su vlasnici njime bili oduševljeni, posao nije dobio

'Ti si gay i znaš kakvu reputaciju imaš u Pregradi. To se mojim gostima ne sviđa. Nažalost, ne mogu ti dati posao', rekao mu je vlasnik kafića. 'Šokirao sam se. Tražiš posao kako bi preživio, zadovoljiš svojim sposobnostima, a onda te diskriminiraju', kaže Hrvoje, koji je poslom želio platiti studij u Zagrebu. Dosad u Pregradi, mjestu u Zagorju od 1.600 stanovnika, nije imao problema. Nije doživio napade niti su ga pogrdno nazivali, no seksualna orijentacija presudila je u pitanju zaposlenja.

Mještani kažu da su upravo lokalni političari najčešći gosti u kafiću čiji je vlasnik 28-godišnji Petar Hršak, piše Jutarnji list. Nema ništa protiv Hrvoja i njegove spolne orijentacije, no, kaže, drugačije nije mogao odlučiti. 'Istina je da sam mu to rekao. Čujte, ovo je malo mjesto i svatko se bori za svoje goste. Imam nekoliko stalnih mušterija koje su mi rekle da, ako zaposlim Hrvoja, više neće dolaziti u moj kafić. A ja od toga preživljavam', rekao je Hršak.

'Hrvoje je super odradio posao. Mi smo promijenili toliko konobara u šest godina koliko radimo, no nikada nitko nije došao na posao kao on. Bio je nevjerojatno pristojan. Njegova spolna orijentacija mene se ne tiče. No protiv gostiju se ne može', sliježe ramenima otac vlasnika kafića.