BREXIT

Bez DUP-a May će nedostajati sedam glasova za apsolutnu većinu

25.11.2018 u 16:22

Bionic
Reading

Mala sjevernoirska stranka na koju se oslanja britanska konzervativna vlada premijerke Therese May priopćila je da će u parlamentu glasati protiv premijerkinog nacrta sporazuma s Europskom unijom o Brexitu te bi May u parlamentu moglo nedostajati sedam glasova za apsolutnu većinu

Ukoliko Demokratska unionistička stranka (DUP) ostvari svoju prijetnju, May će tada nedostajati većina u parlamentu koji broji 650 zastupničkih mjesta. Sadašnji sastav parlamenta broji 316 konzervativnih zastupnika, 313 oporbenjaka i 10 DUP-ovih zastupnika.

"U narednim tjednima parlament će biti suočen s jasnim izborom o budućnosti naše države: biti nacija koja neovisno trguje i napušta EU kao jedinstveno Ujedinjeno Kraljevstvo, ili da ostane zatočena u luđačkoj košulji Europske unije, razjedinjena i umanjena", rekao je dan ranije zamjenik predsjednice DUP-a Nigel Dodds, dodavši kako je objavljeni dogovor loš za Ujedinjeno Kraljevstvo.

320 je magični broj

Iako u Donjem domu ima 650 mjesta, sedam zastupnika iz sjevernoirske nacionalističke stranke Sinn Fein koji ne sudjeluju, a prema pravilima, predsjednik i njegovih troje zastupnika ne glasa tako da se 639 zastupnika smatra aktivnim, što znači da bilo koja vlada treba 320 glasova za apsolutnu većinu.

May ima 314 aktivnih konzervativnih zastupnika i vjerojatno može računati na još dvoje koji su izabrani s liste konzervativaca, ali su izbačeni iz kluba zastupnika.

U glasovanju o Brexitu, May se suočava s pobunom u svojim redovima s dvije strane: jedna dolazi od konzervativaca koji podržavaju Brexit i misle da je napravila previše kompromisa s EU, a drugi napadi dolaze od onih koji se protive Brexitu.

DUP ima 10 zastupnika, a čelnica stranke Arlene Foster je jasno rekla da će stranka glasati protiv sporazuma kakvoj je dogovorila May.

"Ako dođe u parlament, glasat ćemo protiv", kazala je Foster.

Njezina stranka strahuje da bi dogovor o rezervnom, takozvanom "backstop" rješenju o granici između Republike Irske i Sjeverne Irske, mogao dovesti do bliskijih odnosa Sjeverne Irske s EU-om nego s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva ako se ne uspije postići nikakav drugi dogovor o izbjegavanju tvrde granice. 

Oporba = 313

Glavna oporbena Laburistička stranka ima 255 aktivnih zastupnika. Laburisti su uvjereni da nitko od njih neće dati potporu za May. No, vlada se nada da će dobiti potporu dijela oporbenih zastupnika koji ili osobno podržavaju Brexit ili su izabrani u izbornim jedinicama koje su glasale za izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Među ostalim oporbenim strankama su Škotska nacionalna stranka (SNP) sa 35 zastupničkih mjesta, Liberalni demokrati (LD) koji se protive Brexitu, velški nacionalisti Plaid Cymru s 4 i Zelena stranka je jednim zastupnikom. U oporbi je i šest neovisnih zastupnika.