Dvije duše

Beyond: Two Souls

30.07.2013 u 19:32

Bionic
Reading

Iz Quantic Dreama, studija odgovornog za fantastični Heavy Rain, dolazi nam nova interaktivna igra Beyond: Two Souls

Quantic Dream je francuski studio osnovan 1997. godine sa sjedištem u Parizu. Prva igra koju su izdali bila je Omikron: The Nomad Soul 1999. godine. Zanimljivost vezana uz tu igru bila je sudjelovanje Davida Bowiea koji je za nju napravio glazbu, a sudjelovao je i u glumi.

Studio je zatim počeo raditi na Quarku, igri koja je kasnije otkazana. U 2002. godini Quantic je počeo raditi na Fahrenheitu, prvoj igri koja je koristila interaktivnu tehnologiju te omogućavala igračima da iskuse više različitih svjetova koji su bili zasnovani na posljedicama odluka koje su donosili tijekom igre. Fahrenheit je bio prilično dobro primljen od strane kritike i publike, dobivši brojne nagrade i nominacije, a visoko je kotirao i kod svih većih gamerskih publikacija i portala. Do danas, igra je prodana u više od 800 tisuća primjeraka.

 

 

Quantic Dream je pionir žanra interaktivne drame koja stavlja naglasak na priču, emocije i inovaciju.

Godine 2010. izlazi jedna od najznačajnijih i najvažnijih igara za PlayStation 3. Riječ je, naravno, o revolucionarnom Heavy Rainu. Heavy Rain je najslavniji naslov studija iz Pariza te je iznimno dobro primljen od strane kritike i igrača što se odrazilo i na njegov komercijalni uspjeh prodavši dva milijuna primjeraka. Heavy Rain je dramatični triler u kojem su četiri glavna protagonista povezana u misteriju Origami Killera, ubojice koji koristi duže periode kiše da bi utopio svoje žrtve. Igrač komunicira s igrom tako da izvršava pokrete kontrolerom koje mu igra zadaje, a u nekim slučajevima i izvršavanjem serija quick-time događaja tijekom brzih akcijskih scena. Ono što je bilo svježe i inovativno kod Heavy Raina je to što je igrač svojim odlukama i potezima utjecao na kompletnu naraciju igre. Glavni likovi mogu biti ubijeni, a određene akcije i odluke mogu rezultirati drugačijim scenama i krajem. Igra nije imala klasični 'Game Over' već je uzimala u obzir sve događaje i poteze na koje se igrač odlučio.

Beyond: Two Souls nastavlja u sličnom tonu. Beyond: Two Souls je interaktivna drama s elementima akcije i avanture. Izvršni direktor Quantic Drama prvi put je najavio igru na Electronic Entertainment Expo-u 2012. godine te je na istom prikazan i prvi trailer koji je oduševio prisutne. Za razliku od Heavy Raina, Beyond: Two Souls neće podržavati PlayStation Move.

 

 

Igra u svoj stil i gameplay inkorporira psihološke, spiritualne i elemente trilera, a vrti se oko pitanja što slijedi poslije smrti? Protagonistica igre je Jodie Holmes, koju glumi poznata glumica Ellen Page, a igra prati njezin razvoj od 8 do 23 godine.

Jodie je misteriozno povezana s bićem imenom Aiden koje je s njom od rođenja. O Aidenu se ne zna mnogo osim činjenice da je Jodie jedina koja ga vidi i koja može komunicirati s njim. Aiden može stvoriti energetsko polje oko Jodie, može micati i prolaziti kroz stvari te još mnogo toga što je prikazano u ranim demoima igre. U igri, Aiden će služiti za rješavanje zagonetaka te će pomagati Jodie kod sukoba s neprijateljima. Aidena glumi slavni Willem Defoe.

 

 

Izgled Aidena također je tajna, no jednom prilikom, tada još mlada, Jodie je znanstveniku Nathanu Dawkinsu, koji se bavi istraživanjem Jodienih super moći, nacrtala kako biće izgleda, a on ujedno za nju igra ulogu zamjenskog oca. Dawkins formira nepredvidljivu i blisku vezu s Jodie zbog tragedije koju je proživio u prošlosti. Još jedan zamjenski otac koji je involviran u život Jodie Holmes je vladin znanstvenik za paranormalno Cole Freeman.

'Želimo nastaviti razvijati ono što smo stvorili s Heavy Rainom. Stvorili smo žanr. Mi posjedujemo taj žanr i želimo svima pokazati da Heavy Rain nije bio slučajnost ili puka sreća ,nego da je bio nešto što je imalo smisla i nešto što želimo nastaviti graditi' ističe izvršni direktor Quantic Studia David Cage.

Kao i Heavy Rain, Beyond: Two Souls također će biti PlayStation 3 ekskluziva, a njezin izlazak najavljen je za 8. listopad ove godine. Igru će izdati Sony Computer Entertainment.