BIVŠI DIREKTOR HRVATSKIH ŠUMA

Beuk ostaje u zatvoru mjesec dana

08.09.2010 u 15:23

Bionic
Reading

Član uprave i bivši direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk, osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i namještao poslove s Fimi medijom, ostaje mjesec dana u istražnom zatvoru, odlučio je istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec

Zbog mogućnosti da utječe na svjedoke koji će biti ispitani u sljedećih mjesec dana, sudac Posavec odredio je najviše mjesec dana zatvora Beuku kojeg u ovom slučaju brani odvjetnik Mate Matić

Matić je nakon istražnog ročišta novinarima rekao da je sudac prihvatio prijedlog USKOK-a o istražnom zatvoru premda je CD s iscrpnim Beukovim iskazom u USKOK-u dobio neposredno prije nego što je doveden na sud. Matić, naime, tvrdi da sudac nije mogao biti upoznat sa sadržajem te kaže da suci idu linijom manjeg otpora da se ne počini nikakva pogreška.

'Apsolutno vjeruju USKOK-u i odbacuju sve što kaže obrana. To je učestala pogreška sudaca čija je uloga marginalizirana novim ZKP-om', izjavio je Matić.

Neslužbeno se doznaje da je predmet istrage izbjegavanje postupka javne nabave koji je, prema zakonu obvezan za sve poslove iznad 200 tisuća kuna.

Tvrtka Fimi medija za Hrvatske je šume izrađivala rokovnike i kalendare od 2006. do 2008. godine, kada je Beuk bio na čelu Hrvatskih šuma. USKOK Beuka tereti da je pri zloporabi položaja pribavio znatnu imovinsku korist, no iznos koristi nije se ni danas mogao doznati.

USKOK-ovim istražiteljima Beuk je navodno potvrdio da je Nevenka Jurak zbog poslova s rokovnicima i kalendarima dolazila u Hrvatske šume, ali da joj on nije pogodovao, već ju je samo uputio u nadležnu službu.