PREPUCAVANJA OKO JASENOVCA

Bet Izrael: Tvrdnje Bleiburškog voda mostruozna su laž

28.04.2009 u 14:20

Bionic
Reading

Židovska vjerska zajednica Bet Israel danas je monstruoznim lažima te negacijom holokausta nazvala navode Počasnog bleiburškog voda da su jasenovačkim logorom upravljali židovski logoraši te da su ustaše samo stražarile, a opovrgnula je i tvrdnje da je Jasenovac neposredno nakon II svjetskog rata djelovao kao logor za žrtve komunizma

Predsjednik Bet Israela, povjesničar Ivo Goldstein prozvao je Počasni bleiburški vod i Vicu Vukojevića, koji je nazočio njihovoj konferenciji za novinare i, po pisanju medija, izjavio da su Židovi u Jasenovcu ubijali sami sebe da relativiziraju zločine, odnosno za negaciju holokausta i antisemitizam.

'Vukojevićeva izjava izokreće i falsificira ono što se dogodilo u Jasenovcu', rekao je te od Državnog odvjetništva traži da ispita ima li u Vukojevićevim te tvrdnjama predstavnika Počasnog bleiburškog voda osnova za kazneni progon.

Naglasio je i da je među 22 kapoa (logoraški nadglednici), koliko ih je ukupno bilo u logoru, bilo šest Židova, ali da je preživio samo jedan - četvorica su ubijena još 1942., a jedan 1944. 'Govoriti o tome da su Židovi upravljali Jasenovcem i iz toga izvlačiti neke teze o karakteru logora je jedna monstruozna laž', rekao je Ivo Goldstein.

Vice Vukojević u priopćenju je opovrgnuo medijske napise po kojima je nedavno izjavio da su Židovi u jasenovačkom koncentracijskom logoru ubijali sami sebe, ističući da takvo što nikada nije izjavio niti ikada tako mislio. Reagirajući na članak koji je 22. travnja objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, u kojemu stoji da je za vrijeme tiskovne konferencije Počasnog bleiburškog voda izjavio da su 'Židovi ubijali sami sebe u Jasenovcu', Vukojević je rekao kako uopće nije sudjelovao u službenom dijelu konferencije, te da je s autorom tog članka razgovarao privatno, u četiri oka, za vrijeme domjenka nakon konferencije.

'Najbitniji navodi u tom članku su dijelom potpuna izmišljotina, a dijelom manipulativna konstrukcija dotičnoga novinara', navodi u jučerašnjem priopćenju. Novinar mu se, dodaje Vukojević, nije predstavio niti ga je poznavao, a na njegovo pitanje zna li nešto o ustroju jasenovačkog logora i suradnji tadašnje Židovske općine u Zagrebu i vlasti NDH odgovorio mu je, kaže, da su postojale dvije uprave logora, jedna ustaška na čelu s Maksom Luburićem i druga logoraška koju su vodili predstavnici logoraša.

Vukojević naglašava da je novinaru Slobodne Dalmacije, vezano uz moguću suradnju tadašnjeg vodstva Židovske općine u Zagrebu i vlasti NDH, rekao kako je 'općepoznato da je nekakav dogovor postojao i da su vlasti NDH u nekoj mjeri omogućavale Židovskoj zajednici da pomaže zatočenim sunarodnjacima u logorima'.