ZASTUPNICI POZIVAJU NA RAZUM

'Besmislenim raspravama do pola 2 ujutro kršimo prava radnika u Saboru'

11.04.2013 u 18:07

Bionic
Reading

Iako je u medijima jučer najviše pažnje bilo posvećeno saborskom aktualnom prijepodnevu, saborski zastupnici veliku pažnju poklonili su i raspravi o rebalansu proračuna koja je trajala do gotovo 1.30 ujutro. Stoga nije ni čudo da su se na takvu duljinu rasprave zastupnici osvrnuli i jutros prilikom rasprave o izmjenama Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja

Zbog sinoćnje rasprave koja je trajala do pola dva, radnicima zaposlenima u Hrvatskom saboru onemogućeno je zakonsko pravo od 12 sati odmora. Stoga apeliram na to da se drugi put to poštuje, da se tako organizira posao, a ne da pojedini ovi radnici na neki način ispaštaju i da se krše određeni zakonski propisi', upozorio je na početku svoje rasprave Zlatko Tušak iz Hrvatskih laburista.

S njim se složio i HNS-ov Petar Baranović. 'Mi zastupnici trebali bismo porazmisliti kada se upuštamo u maratonske rasprave koje ne vode nikamo i ne služe ničemu. Ti ljudi imaju svoje obitelji, imaju svoje potrebe, imaju svoju energiju, a u konačnici imaju i svoja prava. Pa bi bilo jako dobro od nas da malo preispitamo sebe kada se odlučujemo za pristup saborskim raspravama koje završavaju u pola dva u noći', kazao je Baranović, uvjeren da su zbog sinoćnje rasprave radnicima u Saboru bila uskraćena prava.

No na njegovu opasku da se radilo o raspravi koja nije služila ničemu reagirala je HDZ-ova Ana Lovrin.

Hoćete li uskratiti pravo zastupnicima da raspravljaju o točkama dnevnog reda? Hoćete li vi određivati ili netko drugi možda kada je to svrhovito ili nesvrhovito, koliko i kada smiju raspravljati? Klub HDZ-a je postavio pitanje zašto se o rebalansu proračuna kao jednoj od najvažnijih tema počinje raspravljati iza tri poslijepodne, a zna se koliko traju rasprave o proračunu i koji je razlog bio da se rad Sabora sinoć ne zaključi, kako je uobičajeno, u 19 sati i onda nastavi danas ujutro. Prema tome, priče o iscrpljivanju, pravima i obiteljima saborskih zastupnika, to je na strani vaše vladajuće pozicije da to uredite', kazala je Lovrin.

Baranović je pak Lovrin podsjetio da nije govorio o zastupnicima, nego o zaposlenicima i službenicima u Saboru.

Oni su ti koji su često žrtve loptanja replika bez ikakvog smisla i pravca. Isto tako kao što vi imate pravo izlagati, imam pravo izlagati i ja i imam pravo procijeniti određene rasprave besmislenima i određena loptanja replikama politikantskim, a to sve košta, ne samo ove ljude koji ovdje rade, nego to košta i hrvatske porezne obveznike, ljude koji uplaćuju u državni proračun i financiraju rad ovog Sabora. Ja sam apelirao na savjest zastupnika da procijenimo u svojim raspravama i istupima je li nešto svrsishodno, opravdano, ima smisla ili se tek svodi na politički ekshibicionizam i prepucavanje', zaključio je Baranović dodavši da mu ne pada na pamet išta ikome zabranjivati.