PRAVO NA HRANU I SMJEŠTAJ

Beskućnici svoj status moraju dokazivati potvrdama

12.07.2011 u 08:11

Bionic
Reading

Iz prihvatilišta Kosnica nitko neće biti izbačen na ulici, nego naprotiv – za topli obrok i noćenje tamo ima mjesta za još najmanje 50 ljudi, najavili su iz zagrebačkog Crvenog križa i Centra za socijalnu skrb

Beskućnici koji su donedavno bili smješteni u prihvatilištima u ulicama Grgura Ninskog i Heinzlovoj prelaskom su se u novi prostor u prihvatilištu Kosnica suočili s novostima zbog kojih su se uplašili izbacivanja na ulicu

Novinama u zakonu o socijalnoj skrbi, kojima je uvedena kategorija beskućnika i po kojima ostvaruju pravo na smještaj, unijele su nemir među žitelje Kosnice, no od odgovornih su stigle umirujuće najave. Smještaj, doručak i ručak, zdravstvena i socijalna skrb i dalje su im zajamčeni, no redovito, u suradnji sa socijalnim radnicima, moraju dostavljati neophodnu dokumentaciju kako bi im se produljile tzv. uputnice.

Nitko neće ostati na ulici. Centar za socijalnu skrb je taj koji zbrinjava svakog beskućnika i svakog tko se zatekne u stanju socijalno-zaštitne potrebe. Obvezu da zbrine beskućnike dužna je preuzeti lokalna zajednica', potvrdila je Marija Pavić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb, dodajući i kako beskućnici preseljeni u Kosnicu imaju mnogo bolje uvjete nego što su imali u Grgura Ninskog i Heinzlovoj.

Sporne su ostale uputnice za koje socijalni radnici, a na 11 lokacija s potrebitima radi ukupno njih 370, tvrde kako su ih izdali ili će ih izdati za svih 120 korisnika prihvatilišta Kosnica. Ono što i jeste unijelo zabunu među njih jest činjenica da se sporne uputnice izdaju na mjesec, dva ili tri mjeseca, odnosno rok ne dulji od pola godine. 'Nesporazum je očito proistekao iz toga što se uputnice ne izdaju od sad, pa dovijeka, nego se izdaju prema situaciji u kojoj se beskućnik nalazi', navela je ravnateljica Pavić.

Iz zagrebačkog Crvenoga križa dodatno su pojasnili kako zakonskim novinama više nije moguće da netko 'cijeli život' ostane u prihvatilištu, nego je ono zamišljeno kao privremeni smještaj za ljude koji su ostali bez krova nad glavom. U roku od pola godine odgovorni ih moraju izmjestiti u neku od ustanova socijalne skrbi.

Bandić: Sve ćemo 'zglihati'

'Možemo napraviti ili ne napraviti pet kilometara ceste, kongresni centar, zračnu luku, most na Bundeku ili vrapčanski most preko Jaruna, ali nećemo zaboraviti na čovjeka koji je ugrožen. Svatko tko se izgubi u vremenu i prostoru, pa ostane bez krova nad glavom, zaslužuje minimum egzistencije, topli obrok i prenoćište, koje ćemo mu osigurati. Sve ostalo su tehnički detalji ili nesporazumi koje treba 'zglihati' što prije', obećao je gradonačelnik Milan Bandić poručujući beskućnicima mirno spavaju.

'Jedan od gorućih problema prenoćišta jest činjenica da je ono postalo stalni smještaj za određeni broj beskućnika. Neki se nalaze tamo i po 15 godina, iako je prosjek njihovog boravka do osam godina', ukazao je Ludvik Matić, ravnatelj Crvenog križa u Zagrebu. Po njegovu mišljenju, u Kosnici su uvjeti za boravak beskućnika 'fantastični', odnosno 'pružaju najbolji standard za smještaj beskućnika u ovom dijelu Europe'.

'U prenoćištu su smješteni invalidi, teško bolesni, umirući, ljudi kojima je oduzeta poslovna sposobnost. Posljednjih pola godina oni su tamo i činjenica je da ih više nema na ulici, niti itko više prosi po Zagrebu', pojasnio je Matić dodajući s je kapacitet Kosnice 172 mjesta, pa je slobodno još najmanje 50 ležaja