propust ili kazneno djelo?

Beroš u slučaju Budak očekuje inspekcijski nalaz idući tjedan

22.02.2023 u 18:35

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je, vezano uz optužbe onkološke pacijentice Line Budak, izjavio da nalaz inspekcije očekuje idući tjedan, a on će pokazati ima li elemenata stručnog propusta ili kaznenog djela, nakon čega će se odlučiti o daljnjem postupanju

Nakon zaprimanja dopisa Line Budak u istom je trenutku pokrenuta zdravstvena inspekcija. Osim Klinike za tumore, nadzor je proširen i na druge zdravstvene ustanove i na primarnu zdravstvenu zaštitu, izjavio je Beroš novinarima o slučaju onkološke pacijentice koja je optužila je Kliniku za tumore da je sedam mjeseci nisu obavijestili da ima karcinom dojke, zbog čega joj je odgođeno liječenje i ugroženo zdravlje, pa i život.

Pozvala je Državno odvjetništvo i pučku pravobraniteljicu da se pozabave njezinim slučajem, zbog sumnje da u njezinom slučaju postoje elementi kaznenog djela nesavjesnog liječenja.

Beroš je na to poručio da se nitko u Ministarstvo ne bi usudio braniti neobranjivo, kao i da Ministarstvo nije sud za odmjeravanje kazne.

U slučaju stručnih propusta na daljnje postupanje predmet će biti poslan Liječničkoj komori, a ako ima elemenata kaznenog djela, bit će upućen DORH-u, rekao je Beroš novinarima nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskog liječničkog zbora.

Dodao je da se, osim zdravstvene inspekcije, unutarnji nadzor provodi u svim bolnicama, uključenima u slučaj Budak.

O sankcijama za Pleštinu odlučit će njegov ravnatelj

Vezano uz razinu komunikacije šefa onkologije u KBC-u Zagreb Stjepka Pleštine s Linom Budak, Beroš je rekao da je ne odobrava.

"Vrlo nepromišljeno. Sva komunikacija prema pacijentima mora biti službena, uvažavajući činjenicu da je s druge strane netko tko traži i treba dobiti adekvatnu pomoć. Što se tiče sankcija za Pleštinu, to će procijeniti njegov ravnatelj (Ante Ćorušić)", rekao je Beroš o Pleštininim mailovima upućenima na adresu Line Budak.

"Odnos prema pacijentu treba biti uvažavajući, profesionalan i korektan. Sve ove elemente, koji ne ulaze u tu kategoriju, osobno kritiziram", istaknuo je.

Dodao je i da je Lini Budak odgovorio dopisom ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice u kojemu se liječila.

Najavio je informatičke promjene u sustavu kako bi se svi bolnički nalazi vraćali obiteljskom liječniku.

Na optužbe Line Budak proteklih se dana oglasio i njezin liječnik iz Klinike za tumore, onkološki i plastični kirurg Andrej Roth.

U podužem priopćenju za javnost Roth je iznio svoju stranu ovog slučaja. Naveo je da je pacijentica dobila jasne upute kada i gdje treba preuzeti nalaze i kome se treba obratiti, ali se nije pridržavala protokola. Naglasio je i kako niti u jednom trenutku nije povisio ton, niti se ponašao neprimjereno.