epidemiološki plan

Beroš o Koloni sjećanja: Svaki događaj koji okuplja veći broj građana može uzrokovati pojačano širenje koronavirusa

13.11.2020 u 10:43

Bionic
Reading

'Mjere koje sada postoje, ako bi ih se pridržavale, bile bi apsolutno dostatne za zaustavljanje širenja ove infekcije', rekao je nakon sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš te dodao da se o svim mjerama razgovara

Ministar zdravstva Vili Beroš je komentirao Kolonu sjećanja u Vukovaru te odgovorio može li ovaj događaj postati novo žarište koronavirusa.

'Ne samo Kolona sjećanja u Vukovaru nego svaki događaj koji okuplja veći broj građanstva je događaj koji može uzrokovati pojačano širenje koronavirusa. Bitno je da se ti događaji odvijaju prema predviđenom epidemiološkom planu. Ako bude tako, mjesta za veću zabrinutost nema. Potrebna je odgovornost svih nas koji će doći u Vukovar da se ponašaju sukladno preporukama', kazao je ministar, piše Jutarnji list.

'Nakon rebalansa proračuna, određena dodatna sredstva su uplaćena državnim i županijskim bolnicama za podmirenje dijela duga prema veledrogerijama. Na mjesečnoj razini taj dug i nadalje raste, u Ministarstvu zdravstva su poduzeti koraci i očekujemo i dalje da sustav financijski bude održiv. Ovakvo stanje nije održivo i koronavirus kriza je doprinijela intenziviranju određenih izazova i problema, a na nama je da ih rješavamo.

Više od nekoliko desetljeća problemi se gomilaju. Sada su došli na naplatu i moramo naći način kako to riješiti. Određene projekcije imamo, o svemu ćemo komunicirati na adekvatan način vrlo skoro. Za nekoliko mjeseci smo ponovno u sličnom problemu. Čekaju nas reforme koje neće djelovati na kvalitetu zdravstvene zaštite ali moraju funkcionirati da financijski sustav bude održiv', kazao je Beroš komentirajući isplatu duga veledrogerijama.

'Kada je riječ o zdravstvenim ustanovama treba naglasiti da je potrebna financijska odgovornost u poslovanju. Imamo niz elemenata koji se odnose, recimo, na činjenicu da ne mjerimo ishode liječenja. Da bi bili sigurni da je rezultat plaćanja opravdan moramo mjeriti ishode liječenja. Tek kad ih mjerimo možemo znati plaćamo li lijek s potpunim opravdanjem. To izostaje kod nas zbog raznih procesa koji su desetljećima vrlo slični. To moramo promijeniti jer ovako dalje ne može', dodao je ministar zdravstva te nastavio:

'Jedan od prijedloga u mini reformi zdravstva je bilo da se uvedu dva ravnatelja. Moje osobno mišljenje je da nije nužno da ravnatelj zdravstvene bolnice bude medicinski profesionalac. Moje skromno pomišljanje je da ravnatelj zdravstvene ustanove ne mora nužno biti medicinar', kazao je.

Komentirao je i situaciju u KB Dubrava.

'U Ministarstvu zdravstva je formiran pozivni centar za onkološke bolesnike, u KB Dubrava infocentar za bolesnike koji su covid-19 pozitivni. Njima nije moguće omogućiti posjetu. Od 7:30 do 16:30 će centar pružati informacije za bolesnike koji se liječe. Radimo sve da KB Dubravi osiguramo mjesto i važnost u borbi protiv epidemije', kazao je.