otkrio prioritete

Beroš o hrvatskim državljanima iz Wuhana: Neće trebati hospitalizacija, bit će na kućnoj njezi

30.01.2020 u 11:23

Bionic
Reading

Nakon što je dobio potvrdu na saborskom Odboru za zdravstvo, kandidat za ministra vili Beroš još jednom je novinarima ponovio koji će mu biti prioriteti

Kao i na sjednici odbora, Beroš je i pred novinarima priznao da stanje u zdravstvu nije dobro, a fokus će mu bit i problem plaća u zdravstvu. Stoga je već za ponedjeljak, najavio je, dogovorio sastanaka s predstavnicima Hrvatske liječničke komore i sindikata.

Iako priznaje da u nekoliko mjeseci koliko je ostalo do izbora ne može napraviti velike pomake u sustavu, jedan od prioriteta ću me sada, u sklopu predsjedanja Hrvatske EU-om, biti i suzbijanje širenja koronoavirusa. Izvijestio je pritom o stanju četiri hrvatska državljana iz Wuhana.

'Jučer sam dobio informaciju od ravnatelja HZJZ-a da su svi naši državljani u Kini dobro, da su pregledani, da se planira njihov transport do Pariza te smo razgovarali o modalitetima prebacivanja iz Pariza u Hrvatsku. Bilo mi je rečeno da po njihovom kliničkom stanju neće trebati hospitalizacija, već da će biti na kućnoj njezi uz stalan nadzor epidemiologa. To su informacije koje sam sinoć dobio. Francuzi koji osiguravaju prijevoz sigurno ne bi prevozili osobe koje su inficirane', kazao je Beroš.

S obzirom na probleme s imovinskim karticama ministara, upitan je li o svom imovinskom stanju razgovarao s premijerom, Beroš kaže: 'Premijera je zanimalo je li nešto neprimjereno u mom ranijem životu, o tome smo razgovarali i to vrlo ozbiljno.'

Novinare je zanimao i njegov komentar situacije sa Srebrnjakom. 'Svatko onaj tko je vodio veliki projekt ne osjeća se dobro kada ostane bez tog projekta. Međutim, Srebrnjak je ustava koja je u vlasništvu Zagreba i oni su odgovorni za vođenje te ustanove. Ministarstvo samo nadgleda da li je sve provedeno prema zakonu. Imam svoje osobno mišljenje, ali kao ministar zdravstva moram promišljanja temeljiti na zakonskom postupanju', kazao je Beroš.