NOVI SMJER

Beroš: Nećemo uvoditi obavezno cijepljenje u zdravstvu, ali ćemo krenuti s 'pametnom uporabom covid potvrda'

30.07.2021 u 22:44

Bionic
Reading

Za sad nećemo uvoditi obavezno cijepljenje za pojedine sektore pa tako ni za zdravstvo ali ćemo kao i većina EU zemlja vjerojatno prvo krenuti s 'pametnom uporabom covid potvrda'.

"To znači da bi zaposlenici covid potvrdama trebali dokazivali svoj korona status a onima koji se ne žele cijepiti neko bi se vrijeme plaćalo testiranje iz zdravstvenog proračuna", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje hoće li se uvoditi obvezno cijepljenje u zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo.

Naime, valja podsjetiti da u ovom trenutku u zdravstvu nije cijepljeno 35 posto djelatnika, poglavito medicinskih sestara i tehničara, što znači da je sustav loše zaštićen od covida i to 'iznutra' a ne od pacijenata. Naime, da bi pacijent ušao u bolnicu mora proći trijažu kroz koju se dokazuje njegov korona status. Istodobno, to ne vrijedi za zaposlenike pa njih 35 posto svaki dana može unositi virus u zdravstvenu ustanovu, piše Jutarnji list.

Ne bi li to izbjegli, Talijani su već u travnju uveli obvezno cijepljenje zdravstvenih djelatnika, kao i Britanci, Grci, Rusi, većim dijelom Amerikanci, a odnedavno i Francuzi. Sve više zemalja, u kojima je cijepljen veći broj zdravstvenih djelatnik nego li u Hrvatskoj, uvodi ili razmatra obvezno cijepljenje.

Za ministra Beroša to 'još nije opcija, ali ako se okolnosti promijene ostaje otvorena i ta mogućnost'. Do tad bi ministar uveo 'pametnu uporabu covid potvrda' uz obavezno testiranje djelatnika koji se ne žele cijepiti svaki drugi dan a koje bi trebali plaćati hrvatski osiguranici!?

Činjenica je da ovaj Berošev stav o cijepljenju zdravstvenih djelatnika može stvoriti i dodatne troškove za koje ministar kaže da se o njima još nije raspravljalo, a to su moguće odštete koje bi od bolnica mogli tražiti pacijenti koji su tijekom liječenja zarazili djelatnici. Ovih dana jedan je takav zahtjev stigao u KBC Zagreb pa je očito nužno da se sačine pravila oko takvih zahtjeva.

S obzirom na to da je u svijetu pa i u Hrvatskoj sve prisutniji delta soj virusa koji se prema američkom CDC-u širi brzo poput vodenih kozica, očito je da će se morati više učiniti na povećanju broja cijepljenih.

Hrvatska ima 50,1 zaraženih na 100.000 građana i 3,1 posto među testiranima u zadnjih 14 dana i po tome je na 10. mjestu EU ljestvice. No, u priobalnoj regiji je zabilježeno 96,5 zaraženih na 100.000 stanovnika što traži produženje strožih epidemioloških mjera do 15. kolovoza.