a propusnice?

[VIDEO] Beroš nakon sastanka znanstvenog savjeta: Svi su suglasni da nam trebaju nove mjere...Mjesta za popuštanje nema. Baš suprotno

17.12.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Uoči donošenja novih mjera za blagdane, u četvrtak je održana sjednica znanstvenog savjeta Vlade za koronavirus

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka je kazao kako je danas preminula jedna mlađa osoba, 1982. godište, ali da je bila jako bolesna i imala brojne komorbiditete.

'Osobno sam zadovoljan što znanstveni savjet plovi punim jedrima po ovom uzburkanom moru. Danas smo evaluirali nove mjere. Svi su suglasni da je nove mjere, pogotovo u okolnosti blagdana, potrebno donijeti', kazao je.

Pričali su i da je ovo 'čudna bolest', da izaziva infektološki snažan odgovor. Naglasio je da je veliki broj rehospitalizacija.

Neki su, kaže, dotaknuli i razorne ekonomske učinke ove pandemije.

'Najlakše je sve zatvoriti. Ne, ova Vlada razmišlja o balansu mjera i ekonomskih aktivnosti', dodao je.

  • +2
Zagreb: Sjednica znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Razgovarali su i o učinku mjera u ostalim zemljama. 'Svaka zemlja ima svoj modus. Mi iz dana u dan promišljamo naš. Ne znači da su strože mjere učinkovitije, ne samo s ekonomskog aspekta', kazao je Beroš.

Potvrdio je da su razgovarali o propusnicama. Ako se nešto bude donosilo, to će biti na županijskom nivou.

'Logika nalaže da se spriječe nepotrebna druženja. Apelirat ćemo, educirati. Nitko neće ulaziti u kuće', kazao je na pitanje o ograničenju obiteljskih druženja na pripadnike dva kućanstva.

Video: Marko Lukunić/Pixsell

Na pitanje zašto nije bio na sastanku s obiteljskim liječnicima oko cjepiva, kazao je da ne može biti na dva mjesta u isto vrijeme.

'Cijepljenje cijele nacije će biti dugotrajan proces', istaknuo je.

Nisu, kaže, razgovarali o radu kafića i restorana nakon 21. prosinca. 'Mjesta za popuštanje nema. Baš suprotno. Zimski Covid nema veze s proljetnim', kazao je idodao da je činjenica da nam brojke zaraženih lagano padaju.

Ići će se na produljenje aktualnih mjera, dodao je.