globalna epidemija

Beroš: Imamo 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a na respiratoru je šest osoba

24.03.2020 u 09:12

Bionic
Reading

Na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u utorak potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da je snijeg pao u dijelu zemlje, ali nije vrijeme za snježne radosti

'Sve roditelje koji s djecom planiraju izaći na snijeg službe će spriječiti i poslati doma', poručio je ministar Božinović .Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je 361 osoba zaražena koronavirusom u Hrvatskoj, izvršeno je 3013 testova, a izliječeno je pet osoba. Broj zaraženih je od 16 sati u ponedjeljak porastao za 46 oboljelih, što je manje od očekivanog, kazao je ministar,

'Kod jednog bolesnika došlo je do pogoršanja stanja i sada imamo šest osoba na respiratoru', poručio je ministar. Naveo je da je prosječna starost bolesnika 49 godina, od toga su 56 posto muškarci, a 44 posto žene.

Ako se govori o raspodjeli po dobnim skupinama, u dobi od 60 do 70 godina je 12,7 posto bolesnika, a bolesnika u godinama od 70 do 80 je 6,1 posto.

'To su dobri rezultati, ali možemo i moramo bolje. Međugeneracijska solidarnost je od iznimne važnosti prema uputama Stožera', rekao je Beroš.

Većina osoba na respiratoru srednje je životne dobi, kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Riječ je o populaciji koja je prva oboljela, a zarazili su se na putovanjima, primjerice tijekom boravka na skijanju.

Ministar Božinović zamolio je poslodavce da pokušaju organizirati posao s minimalnim brojem ljudi kako bi broj izdanih dozvola za kretanje bio što manji. To će provjeravati. Poručio je i novinarima da ih je manji broj mogao biti na konferenciji za medije.

Zamolio je i medije da se prestane s reklamiranjem akcija koje nemaju veze s osnovnim potrebama. 'Ovo nije vrijeme za kupovinu televizora', smatra ministar unutarnjih poslova. Što se tiče opskrbe, istaknuo je da sve ide po planu i dobro funkcionira.

>>> Capak objasnio kako se točno moraju koristiti zaštitne maske, ali i otkrio koje nimalo ne štite

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), istaknuo je kako nisu dali preporuke da zdrave osobe nose maske.

'Efekt mjera koje smo sada uveli vidjet će se za pet-šest dana ako ih se građani budu pridržavali', naveo je Capak, poručivši da o našem ponašanju ovisi koliko će strma biti naša krivulja rasta.

Alemka Markotić ponovno je odgovarala na pitanje može li Sumamed pomoći u borbi protiv koronavirusa. Kazala je da još uvijek nema dovoljno podataka da se može reći koji lijekovi pomažu u borbi protiv koronavirusa. Potrebno je više istraživanja, poručuje.

>>> Trump misli da je Sumamed pravi lijek za koronavirus, evo što kaže Markotić