'SUSTAV FUNKCIONIRA'

Beroš pokušava sanirati štetu, Capaku dodijelio tri pomoćnika: 'Manje poteškoće u funkcioniranju platforme žurno su otklonjene'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 27.04.2021 19:23
  • Objavljeno 27.04.2021 u 18:30
Vili Beroš / CijepiSe

Vili Beroš / CijepiSe

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/Goran Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva poručilo je u utorak poslijepodne da je platforma CijepiSe spremna za treću fazu cijepljenja. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti

“Platforma Cijepise.zdravlje.hr svakodnevno prima nove prijave građana iz cijele Hrvatske koji se žele cijepiti protiv COVID-19. Za cijepljenje, građani se mogu prijaviti izravno putem platforme Cijepise.zdravlje.hr, putem telefonskog poziva na broj 0800 0011, pozivnih centara županijskih zavoda za javno zdravstvo, a mogu ih upisati i njihovi liječnici obiteljske medicine. Tijekom svakodnevnih testiranja funkcioniranja platforme otklanjani su manji nedostaci uočeni u dosadašnjem radu, a puna funkcionalnost doći će do izražaja tijekom treće faze programa cijepljenja kada će biti na redu svi punoljetni građani koji nisu bili u prioritetnim skupinama.

Ministar zdravstva naredio je svim liječnicima i zdravstvenim ustanovama koji su obavili cijepljenje građana da žurno upišu sve one koji su primili cjepivo u registar cijepljenih eCIJEPIH, koji je povezan s platformom, jer je to preduvjet valjanog funkcioniranja svih digitalnih platformi koje su uvezane u sustav, ali i temelj za izdavanje Digitalnog zelenog certifikata državljanima Hrvatske. Ta obveza cjepitelja bez odlaganja vrijedi i za sva buduća cijepljenja.

“Manje poteškoće u funkcioniranju platforme, o kojima je bilo riječi posljednjih dana u javnosti, žurno su otklonjene i sustav djelotvorno funkcionira tako da upisani građani na vrijeme dobiju termin cijepljenja, a cjepitelji povratnu potvrdu o dolasku građana”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao:

”Glavnom koordinatoru za cijepljenje, ravnatelju HZJZ-a doc. dr. Krunoslavu Capaku dodijelio sam tri pomoćnika za organizaciju mjesta za masovna cijepljenja, za logistiku i distribuciju cjepiva po Hrvatskoj, te za informatičku podršku kako bismo do kraja lipnja ostvarili najmanje 55% procijepljenosti pučanstva i omogućili uspješnu turističku sezonu i druge gospodarske aktivnosti.”

  • +17
  • +14

Velika gužva na Velesajmu za cijepljenje

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

U provedbu programa cijepljenja, u naredna dva mjeseca, bit će uključene sve sastavnice zdravstvenog sustava, liječnici i zdravstveni djelatnici zavoda za javno zdravstvo, domova zdravlja, bolnica, hitne medicinske pomoći te privatni zdravstveni djelatnici u mreži javne zdravstvene službe, te u slučaju potrebe, liječnici i djelatnici iz sastava Hrvatske vojske kao i pripadnici Crvenog križa. U narednom razdoblju očekuje se dolazak velikih količina cjepiva sva četiri proizvođača registriranih u EU, a organizacija cijepljenja prilagođena je sedmodnevnom radu tjedno.

Možemo potvrditi da je do današnjeg dana, uz 629.108 cijepljenih, putem sustava eNaručivanja evidentirano i 260 tisuća narudžbi, odnosno isto toliko termina je otvoreno u kalendarima cijepljenja u 15 županija. Zadnjih tjedana liječnici obiteljske medicine grupiraju i naručuju građane, što je u 2. fazi cijepljenja najaktivniji kanal za pozivanje. Paralelno, putem platforme Cijepise.zdravlje.hr prijavilo se 203.641 građana, od kojih je cijepljeno njih 48.207, a glavnina se planira cijepiti u 3. fazi. U pripremi je i dodatni kanal za iskaz interesa za cijepljenje putem Portala zdravlja koji je dio sustava e-Građani. U ovom trenutku fokusirani smo na potpunu pripremu za situaciju kada će veće količine cjepiva omogućiti masovno cijepljenje šire populacije”, navodi se u piopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!