OPORBA NAPADA

Bernardić uz Most: Nisam zlopamtilo, doći ćemo na sastanak o smjeni Martine Dalić

27.02.2018 u 14:28

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić predstavio je u utorak SDP-ov plan za spas Agrokora u pet točaka, za koji traži nacionalni konsenzus s vladajućima, oporbom i svim relevantnim političkim i društvenim čimbenicima, te potvrdio da će se odazvati Mostovu pozivu na sutrašnji sastanak parlamentarne oporbe u vezi s opozivom potpredsjednice Vlade Martine Dalić

'Kucnuo je zadnji čas za spas Agrokora, nije više pet do 12 nego 12 i 15 i krajnji je čas da se vladajući uozbilje i prihvate naš program u pet točaka', poručio je Bernardić s konferencije za novinare u SDP-ovoj središnjici.

Parlamentarni nadzor nad radom izvanredne uprave

SDP-ov program uključuje hitnu izmjenu 'lex Agrokor', kojim bi se imenovala tročlana uprava koja bi odluke donosila konsenzusom, zakonsko sprečavanje sukoba interesa, davanje savjetodavnom tijelu zadatak praćenja rada i nadzora izvanredne uprave, koja bi tom tijelu bila dužna jednom mjesečno podnositi izvještaj o radu, kao i saborskom Odboru za gospodarstvo.

Time bi se, pojašnjeno je, uveo parlamentarni nadzor nad radom izvanredne uprave, a ne samo Ministarstva gospodarstva, kao do sada.

Osim toga SDP zahtijeva i razrješenje ministrice Dalić i 'svih osoba koje su u zapovjednom lancu' kako bi se daljnje aktivnosti u vezi s Agrokorom "očistile od svih radnji i subjekata koji su kontaminirali proces, izazvali neugodne reakcije javnosti, te usporili i gotovo ugrozili proces nagodbe i restrukturiranja".

'Želimo onemogućiti dosadašnji sukob interesa, ograničiti plaću povjerenika u skladu s okolnostima, da novac ne ide na brojne savjetnike, želimo višečlanu upravu, a ne faraonske ovlasti jednog povjerenika, potpunu transparentnost te stručni i parlamentarni nadzor kroz redovite mjesečne izvještaje. Kao preduvjet svega toga želimo novi početak, a njega nema ako Dalić, Ramljak i ostale s njima povezane osobe ne odu iz procesa vezanih uz Agrokor', istaknuo je Bernardić.

  • +8
Press konferencija predsjednika SDP-a Davora Bernardića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Po njemu, činjenica da premijer Plenković štiti ministricu Dalić pokazuje da su zajedno u tome, Ustvrdio je kako Plenković i Ramljak nisu ni počeli proces restrukturiranja, nisu izabrali Stalno vjerovničko vijeće, daleko su od nagodbe, a uspješni su bili samo u izvlačenju novca.

SDP je zainteresiran da se spasi 27.000 radnih mjesta i tvrtke u Agrokoru, kao i dobavljače, kazao je Bernardić istaknuvši da trenutačno nisu samo oni ugroženi nego da zbog situacije u toj kompaniji svim hrvatskim građanima plaća može biti manja i do 20 posto.

Ramljak nakon Ramljaka

Nije htio komentirati spekulacije oko Ramljakova nasljednika, ali je naglasio da ako to bude osoba iz njegova kruga, 'onda je to Ramljak nakon Ramljaka, daljnji nastavak netransparentnosti i izvlačenja novca iz Agrokora, ugrožavanje nagodbe i potencijalno ugrožavanje cijelog hrvatskog gospodarstva i plaća svih zaposlenih'.

Osvrćući se na poziv Mosta parlamentarnoj opoziciji da zajednički pokrenu opoziv ministrice Dalić, Bernardić je ocijenio da 'kolege iz Mosta imaju malu grižnju savjesti što su podržali 'lex Agrokor' i Ramljaka na početku, pa se sad pokušavaju nametnuti u prvi plan predvodeći inicijativu'.

'Ali, ja nisam zlopamtilo i SDP će prisustvovati sastanku jer nije vrijeme za politikantstvo, jer je svima jasno da Dalić, Ramljak i ostali jataci moraju iz Agrokora i cijelog procesa pod hitno van', zaključio je Bernardić najavivši da će na sastanku opozicije tražiti podršku cijele oporbe za provedbu SDP-ova plana restrukturiranja.