BURNA SJEDNICA ODBORA U SPLITU

Bauk: Čuli smo da je požar interesantan i atraktivan, je li netko rekao da je seksi?

21.07.2017 u 12:06

Bionic
Reading

Šef SDP-a Davor Bernardić zatražio je da se za sljedeći tjedan sazove izvanredna sjednica Sabora te da za nju Vlada predloži izmjene Zakona o vatrogastvu, a premijer Andrej Plenković novog ministra obrane. Bernardić je to poručio na tematskoj sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je zasjedao u Divuljama

Sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku sazvana je upravo na inicijativu Davora Bernardića.

'Ova me situacija podsjeća na Agrokor, to je farbanje trule jabuke. No nije vrijeme za presude i osude, već treba vidjeti što učiniti da sustav civilne zaštite bude efikasniji. Ovaj je slučaj skrenuo pažnju na probleme u vatrogastvu. Trebamo se zapitati je li decentralizacija napravila dobar posao. U Zagrebu je najbolja oprema, a u Dalmaciji je opasnost najveća... Nadalje, treba raditi na preventivi, požarne putove bi trebale financirati jedinice lokalne samouprave, ali zašto to ne bi radile Hrvatske šume? Imamo sustav razvijen po svjetskim standardima, sustav rane detekcije požara, i ne koristimo ga', rekao je, kako prenosi televizija N1, Bernardić.

Kazao je da mu je drago da je proglašena elementarna nepogoda. 'Predsjednica i premijer se natječu tko više voli ministra Krstičevića, a on se ponaša kao uvrijeđena mlada. Dao je neopozivu ostavku, zato se zove neopoziva jer nije opoziva. Predlažem da se sazove izvanredna sjednica Sabora kako bi se imenovao novi ministar obrane i da se radi na izmjenama Zakona o vatrogastvu', kazao je Bernardić.

U jednom trenutku došlo je do prepirke između predsjednika Odbora Ranka Ostojića i člana Odbora, HDZ-ovog Ante Sanadera, inače predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice.

Naime SDP-ovci su ustvrdili da sustav ne valja, da vatrogasci imaju male plaće, da je nedopustivo da civilni sektor nije pomagao. Replicirao je Ante Sanader koji je ustvrdio da je posao sjajno obavljen te da oporba samo koristi priliku za politiziranje. Ostojića je prozvao za nečinjenje dok je on bio ravnatelj policije i kako je reagirao na požar koji se dogodio na istom mjestu prije 15-ak godina.

'Ovo su političari opće prakse, što oni znaju o tome? Upravo je Ranko Ostojić do jučer bio ministar i najodgovornija osoba za donijeti odlične zakone i promjene. Ovdje nije bilo ozbiljnog razlog za analizu jer nije bilo temelja. Zato je ovo sve teatar', drži Sanader.

Za riječ se javio i saborski zastupnik Arsen Bauk, koji nije član Odbora. 'Čuli smo da je požar bio medijski atraktivan, informativno atraktivan. Je li netko rekao da je seksi?', upitao je Bauk.

Govoreći o opremljenosti vatrogasaca, kazao je da smo svjedočili različitoj opremljenosti. 'Ovaj sustav zahtijeva značajne preinake', kazao je Bauk i dao do znanja da je očito da opremljenost ovisi o dobrotvornosti lokalnih čelnika.

  • +10
Sjednica Odbora za unutarnju politiku Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Uoči sjednice izjavu je dao i predsjednik Odbora Ranko Ostojić. 'Svi su napravili svoj dio posla, branili, ali se ne smije dogoditi improvizacija. Građane zanima sigurnost, a ne tko je morao i kad intervenirati. Treba se jasno dogovoriti kako se ovo ne bi ponovilo. Stvar je jednostavna, zakon iz 2015. godine o civilnoj zaštiti daje odgovore na sva pitanja o djelovanju u ovakvim situacijama', rekao je Ostojić, smatrajući da je rješenje problema u prevenciji.

'Apsolutno, požari se ne gase ljeti, to se rješava preventivno zimi. Svi su dužni napraviti svoj dio posla, ne može se dozvoliti da se hidranti ne mogu otvoriti, sramotno je da su ljudi granama branili svoje kuće. Cilj je ove tematske sjednice da se takve stvari više ne dogode', odlučan je Ostojić, dodavši i kako treba utvrditi odgovornost.

'Zna se tko utvrđuje odgovornost, mi u Odboru moramo identificirati problem. Zašto inspekcijske službe nisu utvrdile razlog zbog kojeg nije aktivirana civilna zaštita, i na to treba reagirati. Odbor treba napraviti sve da se ovo ne ponovi. Nova bura može donijeti nove izazove. Krizno komuniciranje je istaknuto kao problem, to je izuzetno važno. Važna je komunikacija i prema građanima i turistima kako se ne bi ponovila situacija kakvu smo imali', zaključio je Ranko Ostojić.

Sjednica je završila oko 13 sati, a Odbor je odredio Davora Bernardića, Antu Sanadera i Ines Strenju Linić da pripreme zaključke s nje.