INA I HEP

Bernardić: Struja je kao voda, s njom se ne trguje

16.01.2017 u 13:05

Bionic
Reading

SDP će u srijedu održati stručni sastanak na temu HEP-a i Ine, na kojem će se razgovarati o opcijama vraćanja naše najveće naftne kompanije u hrvatske ruke. Šef SDP-a Davor Bernardić očekuje da se na tom sastanku pojave i vladajući, iako priznaje da premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Božo Petrov još nisu odgovorili na njegov poziv za razgovor

'Pozivam vladajuće i odgovorne da zajedno definiramo razvojne prioritete naše zemlje i ponudimo viziju 21. stoljeća naše domovine, viziju do 2050. Jer nakon Europske unije i NATO-a Hrvatska nema nijedan drugi strateški cilj. To ne smije biti tako - Hrvatska mora postati moderna, demokratska, razvijena europska država i dužni smo u Hrvatskoj graditi dobro društvo u kojem će svaki pojedinac moći živjeti dobro i ostvarivati svoje kreativne ideje. Definitivno, da više razgovaramo, Hrvatska bi bila uspješnija. Zato pozivam odgovorne da sjednemo i da vidimo kako osigurati hrvatsku energetsku neovisnost, a to se posebno tiče Ine i HEP-a', kazao je Bernardić nakon svečane saborske sjednice povodom obljetnice međunarodnog priznanja.

Iako je Plenkovića i Petrova prije nekoliko tjedana pozvao na razgovor, oni još, kako kaže, 'nažalost nisu' odgovorili.

Stoga se nada da će vladajući doći na razgovor u srijedu, kada će SDP na temu Ine i HEP-a održati stručni sastanak.

'Nije dovoljno to da politika kaže što ima reći o Ini i HEP-u. Struja je kao voda, s njom ne trgujete i privatizirate je', poručio je.


O Ini i HEP-u, priznaje, već je razgovarao sa šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, ali ne i o lokalnim izborima, iako mediji pišu suprotno.

Naime, prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, Bernardić ulazi u utrku za gradonačelnika Zagreba i pritom očekuje da HNS odustane od Anke Mrak Taritaš i njemu da podršku.

'O tome nismo donijeli odluku, to će donijeti zagrebačka organizacija. Kada bude donesena, saznat ćete. Neslužbene napise iz tiska neću komentirati', kazao je Bernardić.

Osvrnuo se i na nedolazak svog prethodnika Zorana Milanovića na posao u Sabor, pa i njegovo nepojavljivanje na današnjoj svečanoj sjednici. 'To je nastavak njegove politike da aktivno ne sudjeluje u političkom životu. Ovih dana će to dobiti svoj epilog. U sljedećim tjednima očekujemo da napusti parlament', kazao je Bernardić.