stipendija od 263.000 kuna

Bernardić pobijedio Povjerenstvo za sukob interesa: Upravni sud prihvatio njegovu tužbu i ukinuo odluku

03.06.2020 u 13:24

Bionic
Reading

Upravni sud u Zagrebu prihvatio je tužbu predsjednika SDP-a Davora Bernardića i poništio odluku Povjerenstva za sukob interesa prema kojoj je Bernardić povrijedio načela odgovornog i vjerodostojnog obnašanja javne dužnosti time što je od privatne visoke poslovne škole Cotrugli d.o.o. primio stipendiju u iznosu od 263.000 kuna

Riječ je o stipendiji koju je Bernardić primio 2014. kao saborski zastupnik SDP-a i predsjednik zagrebačke stranačke organizacije za poslijediplomski studij na toj visokoj školi. Povjerenstvo je u listopadu prošle godine zaključilo da Bernadića primljena stipendija može dovesti u odnos ovisnosti prema toj privatnoj školi, ako kao dužnosnik dođe u situaciju da odlučuje o visokom obrazovanju, javlja Jutarnji list.

Sutkinja Upravnog suda Lidija Prica koja je 25. svibnja ove godine donijela presudu u korist Bernadića naložila je Povjerenstvu da mu plati 3.125 kuna sudskih troškova.

Identične tužbe protiv Povjerenstva prije Bernardića podigli su Tomislav Karamarko zbog odluke u "aferi konzultantica", koja ga je koštala odlaska iz Vlade i s čela HDZ-a, zatim zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te u dva slučaja aktualni premijer Andrej Plenković.

  • +5
Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Zagrebački Upravni sud je u Bernadićevom slučaju zauzeo identično stajalište kao i u slučaju Bandić te u slučajevima Pokaz i Helsinky koji se odnose na premijera Andreja Plenkovića.

Upravni sud tvrdi da ne postoji pravna osnova da Povjerenstvo pokreće postupke i donosi javne odluke za povredu načela u obnašanju dužnosti definiranih u čanku 5 zakona, ako dužnosnik nije povrijedio još neki članak Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim je propisana novčana kazna.