obilazak dalmacije

Bernardić obećao stanove i staračke domove pa prozvao Plenkovića: On štiti Sanaderovog štićenika

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 24.05.2020 15:21
  • Objavljeno 24.05.2020 u 13:30
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u nedjelju da je potpuno neprihvatljivo da do danas nitko nije snosio odgovornost za smrt 18 štićenika u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe te ustvrdio da "premijer Andrej Plenković štiti Sanaderova štićenika".

"Plenković još uvijek štiti Sanaderova štićenika. To je neprihvatljivo. Odgovornost za taj propust mora se jasno iskazati. Smatramo da je gospodin Škaričić odavno trebao otići s te pozicije, ali oni se međusobno štite", rekao je Bernardić prilikom posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Dodao je da je Stožer Splitsko-dalmatinske županije bio najlošiji u Hrvatskoj i da nije odgovorio na izazove epidemije koronavirusa. Uz to, istaknuo je da zbog "turističkog armagedona" Split, kao jedan od najvećih turističkih gradova u Hrvatskoj, proživljava teške dane.

"Zato je odgovornost SDP-ove Vlade nakon 5. srpnja da pomogne upravo najpogođenijem sektoru, a to je u ovom trenutku turizam. Ono što ćemo sasvim sigurno napraviti je smanjiti PDV na ugostiteljstvo i turizam na 10 posto", najavio je Bernardić.

Dodao je kako je u Splitu i zbog podrške SDP-ovim gradonačelnicama i načelnicima iz Splitsko-dalmatinske županije koji su predložili da se ovu sezonu, ovo ljeto, cijena trajekata u odnosu na zimski period ne povećava.

Grad Split iznimno je loše reagirao na krizu, tvrdi Bernardić jer potpora poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta praktički nije bilo, cijene štekata ostale su iste, a komunalna naknada nije se smanjivala.

Najavio je da će sljedeća gradska vlast uz koordinaciju Vlade na čelu s SDP-om i Restart koalicijom napraviti da Split "napokon krene naprijed i postane dinamičan, živ grad u koji se vraća ne samo turizam, nego i život na svakoj razini".

Ključan plan je izgradnja stanova za najam i domova za umirovljenike

Upozorio je na visoku cijenu najma stanova u Splitu i u drugim hrvatskim gradovima te najavio da je jedan od ključnih planova SDP-a izgradnja stanova za najam kako bi pomogli studentima, mladim obiteljima, znanstvenim novacima i svima ostalima koji si ne mogu priuštiti život u svom zavičaju.

Uz to, plan je izgradnja novih domova za umirovljenike kroz koje će izgraditi oko 10.000 smještajnih jedinica "kako bi umirovljenici kojih je svakim danom sve više u Hrvatskoj, mogli dostojanstveno provesti svoju starost".

Cijeli program uskoro će predstaviti javnosti, dodao je, a uz to je najavio i potpunu digitalizaciju Hrvatske, borbu protiv korupcije, uspostavu poreznog Uskoka, reformu pravosuđa te donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine.

"Bez toga ne ide. Vidjeli ste i sami u zadnje četiri godine - vile, jahte, roštiljarnice, mercedese - imovinu kojoj se nije znalo objasniti porijeklo u rukama utjecajnih HDZ-ovaca", ustvrdio je Bernardić.

'Ukoliko postoji smanjen opseg posla se može smanjiti broj radnih sati, ali ne i broj zaposlenih te smanjivanje plaća. Koristeći europski sistem potpora na taj način mogu očuvati radna mjesta. Ne mogu vjerovati da to vladajući nisu prihvatili pogotovo jer iza 15. lipnja nemaju nikakav plan za održavanje gospodarstva i radnih mjesta', rekao je Bernardić i kazao kako je bijeg na izbore bijeg od odgovornosti.

'Uz pomoć grada Splita, koje će od iduće godini voditi SDP-ov gradonačelnik, zajedno ćemo napraviti da Split krene naprijed i da postane dinamičan i živ grad u kojem se vraća turizam i život mladih ljud', dodao je predsjednik SDP-a.

  • +11
  • +8

Split: Konferencija za medije koalicije Restart

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Neradnom nedjeljom dodvoravaju se desnici

Vezano za Vladin prijedlog o 14 radnih nedjelja, mišljenja je da su htjeli uvesti neradnu nedjelju, da bi to već napravili. "Mažu oči ljudima sada u kampanji ne bi li se dodvorili desnici i vratili dio desnih birača", smatra on.

Nije htio odgovoriti na komentar HDZ-a da on ne bi trebao govoriti o moralu jer je optužen za sukob interesa, a ni na pitanje je li vratio sporne novce, već je ustvrdio da ne želi više komentirati "najkorumpiraniju Vladu u hrvatskoj povijesti".

SDP-ov koordinator za 10. izbornu jedinicu Arsen Bauk također je pozvao na HDZ-ovu odgovornost zbog tragedije u splitskom Domu za starije i nemoćne, a građane je pozvao da izađu na izbore i daju glas Restart koaliciji.

"Mi izbore nismo zazivali, ali smo za njih spremni. Očekujemo u ovoj izbornoj jedinici mandat više, očekujemo u svakoj izbornoj jedinici mandate više i to će biti dovoljno da od 5. srpnja gospodin Plenković postane bivši premijer, a zna se kako HDZ postupa sa svojim bivšim premijerima. Vrlo brzo nakon toga postanu bivši predsjednici, a neki nakon toga i bivši članovi", zaključio je Bauk.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!