POPLJUVAO VLADAJUĆE

Bernardić o prijavi protiv Todorića: Danas prijaviš gazdu, a sutra ga spašavaš

31.03.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u petak kako nije posao predsjednika Sabora da podnosi kaznene prijave te pozvao Božu Petrova da objasni javnosti pozadinu njegove prijave protiv uprave Agrokora na čelu s vlasnikom Ivicom Todorićem

Iako je Petrov prijavu podnio kao fizička osoba, Bernardić smatra da se predsjednik Hrvatskog sabora ne može ponašati na način - 'danas prijaviš gazdu, a sutra ga spašavaš'

'Nije posao predsjednika Sabora da piše prijave i on mora objasniti što sve iza toga stoji. Politika nije bacanje dimne zavjese, skreni lijevo da bi sutra mogao napraviti desno. To je populizam', ocijenio je Bernardić u središtu SDP-a upitan za prijavu koju je Petrov jučer podnio DORH-u protiv uprave Agrokora.

Vezano uz stanje u Agrokoru, ponovio je kako SDP zahtijeva da DORH, Porezna uprava i HANFA utvrde postoje li financijske makinacije oko Agrokorovih bilanci.

'A ako tu postoje nepravilnosti, sasvim sigurno niti Zdravko Marić niti bilo tko drugi neće biti jedini Pedro. To će biti cijeli 'lanac sreće' osoba koje su bile uključene u krivotvorenje bilanci', ustvrdio je predsjednik SDP-a na predstavljanju stranačkog programa promjena u obrazovnom sustavu.

Upitan za zakon o sistemski važnim tvrtkama, poznat kao Lex Agrokor, koji bi danas trebao biti na sjednici Vlade, Bernardić je rekao da u SDP-u taj zakon još nisu vidjeli pa ne može reći ni hoće li ga podržati.

'Za SDP je najvažnije zaštititi radnike, a ne vlasnike, zaštititi dobavljače, a ne banke', istaknuo je.

Ponovio je i kako je 'sadašnja pozicija Agrogora i njegovih dobavljača' šansa za kompletno restrukturiranje hrvatskog gospodarstva.

No, ako se zakon bude donosio samo zbog jedne kompanije, problem bi se mogao samo produbiti i odgoditi, a 'kasniji pad biti još bolniji', ustvrdio je Bernardić.

'Krizni menadžment trebaju imenovati vjerovnici, to ne smije biti politička uprava jer ako HDZ i partneri upadnu u tvrtku mogli bismo opet gledati reprizu pretvorbe i privatizacije. To je scenarij koji moramo spriječiti', poručio je Bernardić.