MUSSOLINIJEVIM STOPAMA

Berlusconi u ratu s medijima i Crkvom

31.08.2009 u 10:37

Bionic
Reading

Oporbena Demokratska stranka zatražila je raspravu u parlamentu o napadu lista Giornale, koji je u vlasništvu obitelji Berlusconi, na glavnog urednika lista Talijanske biskupske konferencije Avvenire, Dina Boffa, koji je pisao o nemoralnom ponašanju premijera Silvija Berlusconija

Dopisnik Večernjeg lista iz Rima Silvije Tomašević javlja da je Giornale, kojem je od prije nekoliko dana na čelu ponovno Vittorio Feltri, napisao je kako je Dino Boffa imao problema i sa susjedstvom zbog svoje homoseksualnosti pa prema tome ne može drugima dijeliti lekcije iz moralnog ponašanja. Iz ministarstva unutarnjih poslova kažu kako nemaju nikakve podatke o Boffu, koji pak iznosi kako je svojedobno platio kaznu od 516 eura, čime je pokrio jednog maloljetnika koji je telefonski napastvovao ženu da pusti svoga muža u koga je bio zaljubljen. List Giornale je objavio i kopiju tužiteljstva u Terniju iz koje se vidi da je 2002. Boffo kažnjen s 516 eura.

Pošto ni policija, niti tajne službe nemaju nikakvu bilješku, te ni sud u Terniju, gradu u kojem je plaćena kazna za telefonsko napastvovanje, nema nikakvu 'notu' protiv Boffa, koga je Berlusconijev list opisao kao 'poznatog homoseksualca kojeg je pratila i policija', traži se o svemu rasprava u Parlamentu. Zapravo sumnja se da je Berlusconi naložio uredniku Feltriju da napiše nešto protiv Boffa, koji se 'usudio' držati moralne lekcije premijeru. Feltri kaže kako nije razgovarao s Berlusconijem.

No, sve pomalo nalikuje na pritiske koje je svojedobno imao Mussolini prema novinama, kada je glavnim urednicima slao bilješke na papiriću o tome što moraju pisati i kakve naslove davati. Presjednik Talijanske biskupske konferencije, koja je izdavač lista Avvenire, kardinal Angelo Bagnasco je napad Giornalea na Boffa ocijenio 'odvratnim' i 'vrlo teškim'.

Odnos između Silvia Berlusconija i talijanskih biskupa je pogoršan. Katolički list stalno napada Berlusconija zbog njegovih avantura s mladim djevojkama, te ga poziva da objasni svoje ponašanje. Najavljivalo se kako će 28. kolovoza na večeri u L'Aquili biti zajedno Berlusconi i državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone, ali je taj susret izbrisan. Berlusconi zna da bi stalni napadi na njega vezani za njegovo ponoašanje mogli utjecati na birače koji 'slušaju' Crkvu, pa napada listove koji pišu protiv njega, a list Repubblicu je čak tužio za klevetu.

Repubblica od travnja ove godine, kada je Bedrlusconi bio na proslavi 18. rođendana Noemi Letizije, postavlja 10 pitanja premijeru o njegovu odnosu s donedavnom maloljetnicom, na koja on ne odgovara. Sada je tužio Repubblicu zbog tih pitanja, koja su prevedena i na engleski jezik i objavljuju ih i strani listovi, i traži milijun eura obeštećenja. Wall Street Journal objavljuje, na primjer, golemi naslov da je 'Vatikan ponizio Berlusconija nakon što je njegov list napao glavnog urednika jednog katoličkog lista'.