POLITIČKI POVRATAK

Berlusconi spreman još jednom pokoriti Italiju na valu sicilijanskog uspjeha

09.11.2017 u 19:23

Bionic
Reading

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u ponedjeljak je doživio veliki politički povratak, postigavši pobjedu na izborima na Siciliji, koja je njemu i njegovim saveznicima s desnice dala vodeću poziciju za opće izbore što se održavaju iduće godine

'Sicilija je, baš kao što sam želio, izabrala put stvarne, ozbiljne, konstruktivne promjene temeljene na iskrenosti, kompetenciji i iskustvu', poručio je 81-godišnji Berlusconi u videosnimci objavljenoj na Facebooku.

Berlusconija postignuti rezultati vraćaju na političku kartu nakon godina obilježenih seks skandalima i optužbama o zloupotrebi javnih sredstava. Ujedno, Berlusconijev uspjeh je velik udarac za drugog bivšeg premijera, Mattea Renzija, koji vodi vladajuću Demokratsku stranku zaglavljenu u sukobima sa svojim bivšim partnerima s ljevice.

Regionalne izbore na Siciliji koji su održani u nedjelju smatraju ranim pokazateljem za izbore na državnoj razini jer mnogi problemi te otočne regije odgovaraju onima koji pogađaju Italiju kao cjelinu: velika nezaposlenost, ogroman dug i spor ekonomski rast. Valja napomenuti kako je Sicilija tradicionalno uporište desnog centra koje je 2012. preuzela Demokratska stranka zbog razdora u konzervativnom bloku. 

Ovog puta iskusni politički lisac Berlusconi stvorio je koaliciju koja se ujedinila iza njega kao respektabilnog čelnika povezanog s krajnjom desnicom.

Biznismen i političar, Berlusconi je ostao upamćen kao premijer s najduljim stažem od svih talijanskih premijera nakon Drugog svjetskog rata te treći ukupno poslije Benita MussolinijaGiovannija Giottija od osnutka Italije. Svojevremeno je bio najbogatiji europski državnik, a trenutno se smatra najbogatijim Talijanom u svijetu.

Rođen je u Milanu 1936. godine u obitelji srednje klase, a nakon studija prava počeo se baviti građevinom. Postupno je stvorio Fininvest, medijsku kuću koja će s vremenom obuhvatiti sve najvažnije privatne TV i radijske postaje te novine u Italiji.

  • +2
Sva lica Silvija Berlusconija Izvor: Reuters / Autor: ALESSANDRO GAROFALO

Zahvaljujući izgradnji medijske kuće, ali i vezama sa Socijalističkom strankom i njenim vođom Bettinom Craxijem, postao je jedan od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u Italiji, a preuzimanje nogometnog kluba AC Milan donosi mu veliku popularnost širom Italije i Europe.

Početkom 1990-ih i krajem Hladnog rata otkriće niza korupcijskih skandala dovelo je do sloma dotada vladajućih demokršćana i socijalista te se držalo da ništa neće stajati na putu reformiranim komunistima koji pola stoljeća nisu bili na vlasti pa se nisu uprljali u očima talijanskih glasača.

Berlusconi je odlučio tome dati alternativu u obliku vlastite stranke po imenu Forza Italia te je stvorio desničarsku koaliciju kojoj se pridružili reformirani neofašisti iz stranke Alleanza Nazionale i padanijski separatisti iz Lege Nord.

Ta je koalicija dobila izbore godine 1994. i Berlusconi je prvi put postao premijer. Dodatni razlozi za proboj u politici bili su mu ti da spasi od bankrota svoj Fininvest i da bi mogao utjecati na sudstvo te mijenjati zakone ad personam, da ne bi bio procesuiran za brojne afere koje su se počele otkrivati.

  • +12
Silvio Berlusconi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Godine 1996. koalicija se raspala, a novim izborima na vlast su došli ljevičari na čelu s Romanom Prodijem. Pet godina kasnije Berlusconi je ponovno dobio izbore kao vođa desnice te postao predsjednik vlade, a njegov je drugi premijerski mandat najduži u povijesti Republike Italije.

Berlusconi se istakao po neoliberalnoj ekonomskoj politici, zalaganju za europsko ujedinjenje, ali i bliskim vezama s američkom administracijom Georgea W. Busha, kojeg je podržao u invaziji na Irak

Zbog toga, kao i zbog niza istraga o korupciji te izjava koje opravdavaju i veličaju fašizam, ali i seks skandala, Berlusconi je jedna od najkontroverznijih ličnosti današnje Europe. Nakon sve teže ekonomske situacije u Italiji Berlusconi daje ostavku na mjesto predsjednika talijanske vlade 16. studenoga 2011., a nasljeđuje ga Mario Monti koji formira nepolitičku vladu radi izvlačenja Italije iz gospodarske krize.

Sudeći prema posljednjim rezultatima izbora na Siciliji, 81-godišnji Berlusconi vraća se na talijansku političku scenu u sebi svojstvenom velikom stilu.