KOSOR PRIMIO U PRIVATNOJ VILI

Berlusconi nudi pomoć u reformi pravosuđa

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.02.2010 22:07
  • Objavljeno 08.02.2010 u 18:13
jadranka kosor sivio berlusconi

jadranka kosor sivio berlusconi

Izvor: Reuters / Autor: -

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u ponedjeljak je u razgovoru s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor potvrdio želju Italije za što skorijim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ali i boljim bilateralnim gospodarskim odnosima. Ponudio je i svoju pomoć u reformi hrvatskog pravosuđa, jer kaže on ima iskustav s tim

'Mi podupiremo i nastavit ćemo podupirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Svi pregovori su do sada išli u dobrom smjeru pa se nadamo da će do konca godine biti donesena i formalna odluka o ulasku u Europsku uniju kako bi Hrvatska u konačnici 2011. postala punopravna članica Unije', rekao je premijer Berlusconi novinarima nakon susreta s Kosor u Vili Gernetto u Lesmu kraj Milana.

Po njegovim riječima tijekom susreta govorilo se i o gospodarskoj suradnji poglavito u turizmu između Italije i Hrvatske ali i o drugim inicijativama u bilateralnim odnosima. U prilog tomu on je podsjetio kako se već u srpnju prošle godine u Rimu sastao zajednički međuministarski odbor koji će se ponovno sastati radi pitanja buduće suradnje na području gospodarstva, energetike, infrastrukture i prometa.

REUTERS

REUTERS

Izvor: Reuters / Autor: -


On je izrazio zadovoljstvo iznimno važnom ulogom Hrvatske na području Balkana s obzirom da ima, kako je rekao 'dobar i umjeren stav u pitanju normalizacije odnosa sa zemljama bivše Jugoslavije posebice Srbije'.

Pohvalivši zauzimanje hrvatske premijerke u vođenju države u ovim teškim gospodarskim prilikama Berlusconi je podsjetio kako premijerka Kosor uživa 'veliko povjerenje hrvatskih građana i to čak potporu 71 posto građana dok on ima potporu 68 posto građana'.

Kosor je izrazila zahvalnost Italiji na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj za ulazak u EU. 'Ta potpora nam je posebno bila važna u razdoblju blokade hrvatskih pregovora i u tijeku rješavanja problema sa Slovenijom, koji su u konačnici riješeni', istaknula je Kosor.

Dodala je kako se tijekom razgovora raspravljalo o reformama u pravosuđu ali i o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj kao o završetku svih onih poslova koje je hrvatska vlada odlučna provesti, od reforma pravosuđa do, kako je rekla 'povratka svih koji imaju pravo vratiti se u svoje domove' preciziravši hrvatskim novinarima da je tu mislila na izbjeglice tijekom Domovinskog rata.

Po njenim riječima tijekom razgovora velika pozornost je posvećena turističkoj suradnji Hrvatske i Italije posebice iz razloga što su lani talijanski turisti ostvarili tri posto više dolazaka i jedan posto više noćenja nego u 2008. Ujedno, dodala je Kosor, bilo je govora i o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku.k

'Talijanskog premijera pozvala sam da posjeti Hrvatsku, ako je moguće sredinom ove godine, na tragu dogovora o još jačoj gospodarskoj suradnji', zaključila je Kosor u čijoj je pratnji tijekom današnjeg posjeta Italiji bio i ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor bila je prva državnica koju je premijer Berlusconi službeno primio u Vili Gernetto u Lesmu kraj Milana, koju Talijani zovu 'kraljevska palača'. Natpisi hrvatskih medija o njegovoj luksuznoj vili, razljutili su najmoćnijeg Talijana, Berlusconija, pa je većina njih ostala ispred rezidencije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi