BESPLATAN PRIJEVOZ

Beograd: Srbi pozvani u Hrvatsku na izbore

29.04.2009 u 15:18

Bionic
Reading

Predsjednik Koalicije srbijanskih izbjegličkih udruga Miodrag Linta i zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru Ratko Gajica u srijedu su u Beogradu pozvali Srbe izbjegle iz Hrvatske da u što većem broju iziđu na skore lokalne izbore u Hrvatskoj.

BEOGRAD - Obraćajući se na tiskovnoj konferenciji, Linta i Gajica složili su se da je iznimno važno da predstavnici Srba budu u što većem broju uključeni u lokalne vlasti u Hrvatskoj kako bi pridonijeli ostvarenju njihovih manjinskih prava i razvoju područja na kojima žive.

Skorašnji lokalni izbori su, po Lintinim riječima, vrlo značajni za srpsku izbjegličku populaciju jer će se, kako je rekao, u idućih nekoliko godina otvoriti prostor da se na taj način riješe njihova statusna, imovinska i razvojna pitanja u Hrvatskoj.

"Da bi se to dogodilo, mi moramo ozbiljno participirati u lokalnim vlastima u Hrvatskoj i na taj način utjecati na donošenje odluka u mjestima gdje žive Srbi", kazao je Linta.

Saborski zastupnik SDSS-a Ratko Gajica istaknuo je kako su Srbi u Hrvatskoj koncentrirani u nekoliko sredina koje su, kako je rekao, ljudski i razvojno deficitarne, pri čemu Srbi u Hrvatskoj imaju interes takvo stanje promijeniti.

To se, po njegovim riječima, može učiniti privlačenjem velikog broja mladih ljudi koji bi bili spremni u tim krajevima živjeti i pridonijeti njihovu razvoju.

Kako je najavljeno, prijave izbjeglih koji mogu i žele glasovati u Hrvatskoj obavljat će se u izbjegličkim udrugama u Beogradu do 8. svibnja, a besplatan prijevoz će, ovisno o broju zainteresiranih, biti organiziran do biračkih mjesta Knin, Benkovac, Obrovac, Gračac, Korenica, Topusko, Dvor, Slunj, Vojnić, Krnjak, Gvozd, Glina, Pakrac, Okučani, Plaški, Donji Lapac, Udbina, Plitvička jezera, Ervenik i Drniš.