HASHIM THACI:

'Beograd je bez utjecaja. Preuzet ćemo Jarinje i Brnjak!'

14.09.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Kako se bliži 16. rujna, dan za kada je kosovski premijer Hashim Thaci najavio preuzimanje administrativnih prijelaza Jarinje i Brnjak, napetosti na sjeveru Kosova rastu. Srbi su se sinoć ponovo počeli samoinicijativno okupljati - postavili su barikade i potpuno blokirali promet između Zvečana i Kosovske Mitrovice te se 20 vozila KFOR-a moralo vratiti u bazu

Hashim Thaci je potvrdio da će 16. rujna kosovski policajci i carinici, uz Eulex i KFOR, preuzeti prijelaze Jarinje i Brnjak. Istaknuo je da će kosovske institucije  provoditi dogovor o carinskim pečatima s EU-om i SAD-om, a ne s Beogradom.

'Implementaciju sporazuma ćemo provesti s međunarodnim faktorom, a ne sa Srbijom', rekao je Tachi za Radio Slobodna Europa. Na pitanje što će biti ako Beograd, kao druga strana u dijalogu, ne bude spreman za provođenje dogovora, Tachi je odgovorio da je Beograd u ovom procesu 'u potpunosti bez utjecaja', prenosi B92.

S tim se pak ne mire Srbi sa sjevera Kosova. Zbog najave kosovskih uglednika da će uz pomoć Eulexa kosovska policija i carinici preuzeti kontrolu na prijelazima na sjeveru Kosova, Srbi su se sinoć ponovo okupili na putu između Zvečana i Kosovske Mitrovice te u blizini takozvanog istočnog mosta, gdje su samoinicijativno postavili šljunak. Promet između Zvečana i Kosovske Mitrovice tako je ponovo u potpunosti obustavljen. Oko 22.15 nekoliko kamiona i autobusa zapriječilo je put vozilima KFOR-a. Nakon dvosatnih pregovora s okupljenim Srbima kolona od oko 20 oklopnih vozila, kamiona i džipova KFOR-a, koja je krenula prema Jarinju, vratila se u bazu, javio je reporter Tanjuga.

Dan ranije Srbi su u mjestu Leposavić također obnovili barikadu te su zatvorili jednu prometnu traku s ciljem da spriječe KFOR da na administrativni prijelaz Jarinje prebaci kontejnere za potrebe carine.