ZLOČINI U CRKVI

'Benedikt mora odgovarati po zapovjednoj odgovornosti'

03.06.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Hrvatska je Ustavom definirana kao sekularna država, ali cijeli niz društveno-političkih pojava dovodi to u pitanje, a ni Papa ne može biti moralni autoritet zbog svih zločina koje je Crkva počinila od svog postojanja do danas, moglo se čuti na okruglom stolu 'Sekularnost RH', koji je u Europskom domu organizirala udruga Protagora

Okruglom stolu prisustvovalo je desetak članova različitih nevladinih udruga, od Davida preko Roda i CESI-ja do građanske inicijative Nisam vjernik, koje su, svaka iz svoje perspektive, došle do jedinstvenog zaključka po kojem Crkva ni Papa ne mogu biti autoritet, a u pitanje je doveden i njihov kredibilitet.

'Papa ne može biti svjetski, vrhovni i moralni autoritet, kako ga je svojedobno nazvao kardinal Josip Bozanić, jer mu niz činjenica ne ide u prilog. Papa Benedikt etablirao je i održavao svjetski sustav zataškavanja i pomaganja seksualnih zločina katoličkih svećenika koji je pogodovao nastanku novih i zbog toga treba odgovarati po zapovjednoj odgovornosti', mišljenja je Boris Stanojević iz udruge David.

S njegovim riječima se složio Luciano Lukšić iz Protagore, dodavši da je sama crkva sudjelovala u zločinima kroz stoljeća sve ne bi li proširila katoličanstvo.   

'Od Perua preko Bolivije pa do istrebljenja Indijanaca u SAD-u, Crkva je bila ta koja je bila direktno involvirana. U hrvatskom slučaju Crkva se nikad nije ogradila od zločina počinjenih u NDH ili zločina koji su počinjeni na našoj strani za vrijeme Domovinskog rata', zaključio je Lukšić.