oštre kazne za zds

Benčić i Bauk: Izmjene Zakona o prekršajima su kompromis da se ne mijenja Kazneni zakon

04.04.2023 u 15:33

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Sandra Benčić (Možemo) i Arsen Bauk (SDP) najavljene izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koje uključuju visoke novčane kazne za pozdrav 'Za dom spremni', ocijenili su u utorak kao vrstu kompromisa kako se ne bi mijenjao Kazneni zakon

„To je sigurno taj kompromis, pri tome neke stvari jesu u prekršajnoj zoni i neke stvari ne treba stavljati u kaznu zonu, ali neke vrste širenja mržnje i diskriminacije prema manjinama, ranjivim skupinama u društvu, posebno kada se ponavljaju, apsolutno trebaju biti i u kaznenoj zoni”, izjavila je Sandra Benčić (Možemo) u Saboru.

Arsen Bauk (SDP) ocijenio je da će povećanje kazni za pozdrav ZDS imati smisla ako će se kažnjavati. „Ali vidjeli smo da se dosta toga u tom smislu ne kažnjava, a onda nisam sretan zbog selektivne primjene zakona. Ako će ostati viskove kazne koje se neće primjenjivati, onda to nije niti kompromis, to je onda jedna od težih vrsta trulih kompromisa da se prikaže da se nešto napravilo”, kazao je.

Bauk također smatra da bi zakon trebao precizno popisivati što se kažnjava a što ne kako bi sudovima bilo lakše. „Što je zakon neprecizniji onda sudovi preuzimaju ulogu zakonodavca čega se grozim, ja sam za to da su vlast u državi Vlada i Sabor a ne sudovi i da zakoni trebaju biti precizni”, rekao je.

Dodao je da se zakonom, čini se, drastično povećavaju kazne za sve prekršaje koji su tamo navedeni zato što je zakon od prije 30-ak godina.