MULTINACIONALNA BOJNA

Belgijski i njemački vojnici stigli u Litvu

24.01.2017 u 21:46

Bionic
Reading

Tridesetak belgijskih vojnika logističke predstraže multinacionalne bojne NATO-a sletjelo je u utorak u zračnu luku Palanga u Litvi, doznaje se od ministarstva obrane u Vilniusu. Istog dana je trajekt s njihovom opremom uplovio u luku Klaipeda, rekao je vojni glasnogovornik Andrius Dilda

Nekoliko sati ranije je skupina njemačkih časnika stigla zrakoplovom u Vilnius pripremiti i koordinirati raspoređivanje bojne od oko 1.200 članova. Ukupno će u Litvu između utorka i četvrtka stići stotinjak belgijskih vojnika i pedesetak njihovih vozila. To je belgijska sastavnica multinacionalne bojne kojeg je obučila i vodi Njemačka. To je jedan od četiri bojne čije je raspoređivanje u Poljskoj i baltičkim zemljama odlučeno tijekom summita NATO-a u Varšavi u srpnju prošle godine.

Ta mjera je poduzeta kako bi se izrazila solidarnost Saveza prema zemljama članicama istočnog krila, zabrinutog ruskim pripojenjem Krima i separatističkim sukobom u istočnoj Ukrajini gdje proruske pobunjenike podupire Rusija. Belgijski kontingent je sastavljen od medicinske jedinice i vojne policije. 

‘Raspoređivanje dobro naoružane bojne smanjuje mogućnosti ruske brze operacije,’ rekao je analitičar Sveučilišta Vilniusa Deividas Slekys. ‘Rusija mora računati na reakciju Washingtona, Londona i Berlina’, dodao je. Norveški, nizozemski, luksemburški, hrvatski i francuski vojnici trebaju rotacijom sudjelovati u toj misiji NATO-a 2017. i 2018 , navelo je litavsko ministarstvo obrane.

Raspoređivanje, odlučeno tijekom Obamine administracije, počelo je četiri dana nakon stupanja na funkciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji želi poboljšati odnose s Rusijom. Moskva drži da je svrha te operacije opkoliti Rusiju.