ništa od turizma

Belgija zabranila putovanja u inozemstvo za Uskrs

05.03.2021 u 22:40

Bionic
Reading

Belgijski premijer Alexander De Croo iznio je u petak vremenski plan popuštanja mjera za suzbijanje covida u kojemu su zabranjena putovanja u inozemstvo za uskrsne praznike, a u svibnju bi se trebali otvoriti barovi i restorani. "Svjesni smo da nam je potrebna perspektiva nakon pet mjeseci velikih napora", rekao je liberalni flamanski čelnik.

"To nije automatski kalendar, morat ćemo voditi računa o broju hospitalizacija" povezanih s pandemijom, dodao je. U državi s velikim brojem stranih državljana i stranih studenata, putovanja izvan zemlje zabranjena su do 18. travnja (iznimka su hitni obiteljski razlozi), čime su obuhvaćena dva tjedna uskrsnih praznika koji počinju u subotu 3. travnja.

Dosad je ta zabrana, koja ne vrijedi za prekogranične radnike, vrijedila do 1. travnja. Od ponedjeljka je na otvorenom dopušteno okupljanje najviše deset osoba, umjesto dosadašnje četiri, a na pogrebima može biti do 50 ljudi.

U travnju će Belgijanci moći opet sudjelovati na kulturnim događanjima na otvorenom poštujući razmak.

U svibnju će se otvoriti kampovi za mlade i športaši će moći vježbati na otvorenom. Isto tako bit će moguć posjet tržnicama i zabavnim parkovima, rekao je De Croo.

Belgija je već više od četiri mjeseca u djelomičnoj karanteni: škole su ostale otvorene, ali barovi, restorani i dvorane za priredbe morale su se zatvoriti kako bi se zaustavio drugi val pandemije.

U svibnju bi se trebali otvoriti barovi i restorani zahvaljujući većem broju brzog testiranja, rekao je još premijer.

"Jedino pravo rješenje je cijepljenje, ono će biti temelj", istaknuo je.