rotirajuće predsjedništvo

Belgija će dio svog predsjedanja posvetiti raspravi o budućnosti EU-a

30.11.2023 u 13:01

Bionic
Reading

Belgijsko rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a, koje počinje za mjesec dana, u prva četiri mjeseca mandata nastojat će dovršiti što više posla na zakonodavnom planu, a nakon europskih izbora u preostala dva mjeseca pozornost će biti usmjerena na raspravu o budućnosti Unije, izjavio je u četvrtak belgijski premijer Alexander De Croo

Usuglašavanje zakonskih prijedloga između dviju zakonodavnih institucija - Europskog parlamenta i Vijeća EU-a, u čije ime pregovora zemlja predsjedateljica, moguće je samo u prva četiri mjeseca sljedeće godine jer se u travnju održava zadnja plenarna sjednica Europskog parlamenta u ovom sazivu.

Stoga će prioritet belgijskog predsjedništva biti dovršiti što više posla na zakonodavnom planu, a zadnja dva mjeseca predsjedanja pozornost će biti usmjerena na raspravu o budućnosti EU-a i pripreme prioriteta za sljedeći institucionalni ciklus s novim sazivom Europskog parlamenta i novom Komisijom, rekao je De Crooo na konferenciji za novinare s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.

Vodstvo Europskog parlamenta, s predsjednicom Metsolom i šefovima zastupničkih klubova sastalo se u četvrtak u Bruxellesu s članovima belgijske vlade, koja od 1. siječnja preuzima rotirajuće predsjedništvo.

De Croo je rekao da pred Europskom unijom s obzirom na pogoršano geopoliitičko okruženje, stoje važne odluke na stabilizaciji europskog kontinenta i da će to biti prioritet sljedećih tjedana i mjeseci. Pri tome je “važno pokazati našu kontinuiranu snažnu potporu Ukrajini”, rekao je.

Drugi važan element belgijskog predsjedanja bit će dovršiti zakonodavni posao u nekoliko važnih područja, posebice što se tiče novog pakta o migracijama i azilu. Pritom su velika očekivanja od sadašnjeg španjolskog predsjedništva, koje bi moglo dovršiti pet zakonskih prijedloga iz pakta o migracijama i azilu.

Predsjednica Parlamenta Metsola izrazila je optimizam da bi se tijekom sljedećeg mjeseca mogao postići dogovor o pet zakonskih prijedloga iz područja migracija i azila, o kojima se inače pregovara više od desetljeća.

“To bi onda otvorilo put za politički dogovor neposredno prije Božića, a onda je na belgijskom predsjedništvu da preuzme i nastavi s preostalim dijelom paketa zakona iz toga područja kako bi Parlament mogao o njima glasati u veljači ili ožujku”, rekla je Metsola.

Treći važan element belgijskog predsjedanja bit će priprema prioriteta Vijeća EU-a za sljedeći institucionalni ciklus, rekao je De Croo.

Metsola je rekla da će novi saziv Parlamenta, koji će biti izabran na europskim izborima od 6. do 9. lipnja morati nastaviti raspravu o budućnosti Europske unije i njezinu proširenju.

“Mi očekujemo od kandidatskih zemalja da provedu reforme kako bi se pridružile našoj Uniji. Istodobno i mi s naše strane moramo učiniti isto i pripremiti se, jasno je da ono što funkcionira s 27 članica neće funkcionirati s 30 ili više članica”, rekla je Metsola.