koalicija vivaldi

Belgija bi dvije godine nakon parlamentarnih izbora napokon mogla dobiti vladu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.09.2020 11:20
  • Objavljeno 30.09.2020 u 11:20
Nova koalicijska vlada u Belgiji

Nova koalicijska vlada u Belgiji

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Skoro dvije godine nakon parlamentarnih izbora, Belgija bi u srijedu mogla dobiti koalicijsku vladu, u kojoj neće biti najjače flamanske stranke

Sedam stranaka zaključilo je sporazum o novoj vladi, u kojoj će biti po dvije socijalističke stranke, dvije liberalne i dvije zelene stranke (po jedna flamanska i jedna frankofona) te flamanski demokršćani. Ime novog premijera trebalo bi biti objavljeno u srijedu, a po belgijskim medijima to će biti flamanski liberal Alexender De Croo, koji je u dosadašnjoj vladi bio ministar financija. Osim imena premijera preostalo je još dogovoriti imena 14 članova vlade. Novu koaliciju u Belgiji nazivaju “koalicija Vivaldi” s obzirom da boje okupljenih stranaka odgovaraju bojama četiriju godišnjih doba, a prema nazivu ciklusa četiri koncerta za violinu i orkestar talijanskog baroknog skladatelja Antonija Vivaldija.

Od prosinca 2018. godine Belgijom upravlja manjinska vlada nakon što je najjača flamanska stranka Novi flamanski savez (NVA) napustila koalicijsku vladu Charlesa Michela. Tada je odlučeno da se ne ide u izvanredne izbore nego da se sačekaju redovni, koji su održani u svibnju 2019. zajedno s izborima za Europski parlament.

Od svibnja 2019. do danas vodili su se pregovori o sastavu nove vlade, a zemljom je cijelo vrijeme upravljala manjinska vlada, s tim da je premijera Charlesa Michela, koji je izabran za predsjednika Europskog vijeća, zamijenila Sophie Wilmes, koja je kao i Michel iz frankofone liberalne stranke.

Izvan vladajuće koalicije ostala je najjača stranka u Flandriji, NVA, koja zagovora što manje ovlasti za belgijsku središnju vlast, a što veće za belgijske regije. Sa svakim novim izborima, flamanske stranke traže još veću autonomiju za Flandriju, regiju na sjeveru zemlje u kojoj živi oko 60 posto od ukupnog belgijskog stanovništva. Frankofono stanovništvo u južnoj regiji Valoniji, siromašnoj od Flandrije, protivi se dezintegraciji Belgije. Dobri poznavatelji prilika kažu da Belgiju na okupu drži još samo Bruxelles, koji se nalazi unutar Flandrije, ali u kojem je preko 80 posto frankofonog stanovništva.

Belgija je jezično i etnički podijeljena zemlja u kojoj je za sklapanje koalicija u pravilu potrebno dugo vremena. Belgija drži i svjetski rekord po duljini pregovora o sastavljanju vlade. Nakon izbora 2010. trebalo je 541 dan da bi se dogovorila nova vlada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!