AUSTRIJSKI BANDIĆ

Bečki gradonačelnik na PR troši više nego vlada

02.08.2010 u 22:01

Bionic
Reading

U Beču se za koji mjesec održavaju izbori za gradsku skupštinu, a trenutni dugogodišnji gradonačelnik Michael Häupl iz Socijaldemokratske partije čini sve u svojoj moći da zadrži svoju funkciju

Jedan od načina otkrio je tjednik Profil: gradske vlasti godišnje troše 15 milijuna eura za oglašavanje u trima najtiražnijim bečkim novinama. Riječ je o tabloidnim dnevnicima Krone Zeitung, Heute i Österreich, a zahvaljujući izdašnim ‘donacijama’ bečkih vlasti, te novine veličaju Häupla i u intervjuima s njime izbjegavaju postavljati neugodna pitanja.

Princip djelovanja je jednostavan: što Häupl uplati više novaca za reklamiranje, to je novinarska vrijednost izvještavanja o njemu i njegovim djelatnostima manja, jer se pretvara u hagiografiju. Sve to se obavlja preko gradskog Ureda za medije i informiranje, kojemu je dužnost ‘biti u stalnom dijalogu s ljudima’, što se postiže trošenjem novca poreznih platiša na indirektno reklamiranje gradonačelnika, čije se nasmiješene slike svakodnevno mogu naći u spomenutim novinama.

S druge strane, u medijima koji o Häuplu pišu kritički, popot dnevnika Der Standard ili tjednika Profil, Grad Beč nema ni približno toliku želju za oglašavanjem. Također, oglašavanje koje ide preko Ureda za medije i informiranje zapravo je manji dio od ukupnog novca koji gradske tvrtke troše na marketing, pa se procjenjuje da Häupl na razne načine godišnje potroši između 80 i 100 milijuna eura na glancanje imidža i slavljenje gradonačelničkih uspjeha. To je pak dvostruko više nego što za PR bilo koje vrste troši austrijska vlada!

Zeleni upozoravaju da se porezni novac ne bi smio trošiti po principu ‘kruha i igara’, umjesto da se ulaže u socijalne projekte i obrazovanje. Iz gradske uprave odgovaraju da oni imaju obavezu informirati građane o stanju stvari u gradu, kao i što se novo Bečanima nudi.

Opozicija se pita uključuje li to i naslove poput onog u dnevniku Österreich, koji je u siječnju i veljači ove godine dobio 440 tisuća eura od Ureda za medije i informiranje, u kojem se javnost obavještava kako je gradonačelnik Beča sretno zaljubljen.

Bečki Bandić, koji je na funkciji gradonačelnika još od 1994. godine, razloga za sreću svakako ima, jer mu se, kako pokazuju ankete, smiješi još jedan mandat. A kako i ne bi, kad ga je masno platio.