GOST NIJE STIGAO

Bebiću iz Metkovića predaleko Imotski

01.08.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, unatoč službenoj najavi njegova ureda da će danas biti na svečanoj sjednici imotskoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada te da će govoriti nazočnima, nije doputovao u Imotski, ali je poslao ispričnicu

Bebić, koji je zbog zdravstvenih tegoba prošlog tjedna proveo pet dana u splitskome KBC-u, u pročitanoj ispričnici Imoćanima čestita Dan grada i želi uspješan razvoj, ali ne navodi razloge zbog kojih nije došao. Pretpostavlja se da je u pitanju prevencija.

Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, koji je na sjednici Gradskog vijeća bio kao izaslanik premijerke Jadranke Kosor, izvijestio je novinare da je sinoć s Bebićem u Zmijevcima kod Imotskog bio na pokopu bivšega saborskog zastupnika Ivana Milasa. 'Rekao mi je - bude li se osjećao dobro - da će doći danas na sjednicu', izjavio je Bačić. Dodao je da se Bebićevo zdravlje nije pogoršalo te da je razlog njegova nedolaska u Imotski vrućina i dva sata vožnje od Komarna. Na pitanje je li Bebić zbog preventivnih razloga odustao od dolaska, Bačić je odgovorio potvrdno.

Ministar je na svečanoj sjednici najavio da će se problem bivše vojarne u Imotskom riješiti izgradnjom kaznionice na tome mjestu te da je u proceduri donošenje odluke Vlade za to. Po njegovim riječima, planiran je i završetak gradnje zgrade za potrebe branitelja u Imotskom, a uskoro će se u Imotski ponovno vratiti rodilište.

Odbio je primjedbe da su preoptimistične smjernice koje je nedavno Vlada donijela za razvoj Hrvatske u iduće tri godine. 'Mi u Vladi mislimo da su te smjernice posve utemeljene', rekao je Bačić.

Tumačeći te smjernice, rekao je da će njima Hrvatska preusmjeriti investicije gospodarskog razvoja u energetski sektor po modelu javno-privatnog vlasništva, a projekte neće financirati državnim novcem ili jamstvima, kao što je bio slučaj u cestogradnji. 'Taj model, temeljen na državnim sredstvima i jamstvima, potrošen je jer bi dalje dovodio do zaduživanja, i moramo ga napustiti', rekao je ministar Bačić.

Imotski

Izvijestio je da će se novcem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 'srediti' odlagalište komunalnog otpada Jezerce-Kozjač iz kojega se nedavno zbog požara širio dim i nesnosni smrad imotskom kotlinom. Dodao je da je to odlagalište trenutačno prekriveno zemljom, čime se sprečava daljnji požar, a njegovo se korištenje nadzire.

'Svjesni smo da takvo rješenje odlagališta Jezerce-Kozjač nije konačno i da će tek izgradnjom centra za gospodarenje otpadom u Lećevici biti riješen problem odlagališta na području Splitsko-dalmatinske županije', istaknuo je Bačić, dodajući da vjeruje da bi u iduće dvije godine 'mogla biti sređena sva potrebna dokumentacija za raspisivanje natječaja za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici'.

Na današnjoj svečanoj sjednici imotskoga Gradskog vijeća, održanoj uoči sutrašnjeg blagdana Gospe od Anđela, koja se slavi kao zaštitnica toga grada, zaslužnim su pojedincima i udrugama dodijeljena priznanja.