PUTEŠESTVIJE BARBA LUKE

Bebić u Indiji jača prijateljstvo dviju zemalja

09.03.2010 u 12:43

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Indiji, sastao se u utorak u New Delhiju s Premeet Kaur, državnom tajnicom u indijskom ministarstvu vanjskih poslova zaduženom za Europu, i s predstavnicima Stalnog vijeća za vanjske poslove Parlamenta Republike Indije.

'Odnosi između Hrvatske i Indije su tradicionalno dobri i prijateljski, a tijekom održanih razgovora izražen je obostrani interes i potpora razvoju odnosa na području gospodarstva, zdravstva, kulture, infrastukture, energetike i turizma', rekao je Bebić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Naglasak u razgovorima stavljen je na jačanje parlamentarne suradnje s ciljem poticanja te produbljivanja postojeće suradnje na drugim područjima od zajedničkog interesa, kazao je. Predsjednik Sabora s indijskim dužnosnicima razgovarao je i o tješnjoj suradnji na multilateralnom planu, u okviru međunarodnih organizacija, borbe protiv terorizma te u pitanju klimatskih promjena.

Bebić se u ponedjeljak sastao s predsjednicom Doma naroda (donjeg doma parlamenta) Meirom Kumar i potom, zajedno s izaslanstvom, sudjelovao na svečanoj večeri kojoj je ona bila domaćin. Bebić i Kumar opušteno su i srdačno razgovarali o dobrim i prijateljskim vezama Indije i Hrvatske, a on ju je pozvao u posjet Hrvatskoj što je sa zadovoljstvom prihvatila.

U posjet Hrvatskoj trebala bi doći i indijska predsjednica Shrimati Pratibha Devisingh Patil koju je u posjet pozvao bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Zadnjih desetak godina Indija, koja broji više od milijardu stanovnika, bilježi znatnu gospodarsku ekspanziju, ali i snažnu afirmaciju kao važnog političkog čimbenika međunarodnih odnosa, te je posjet predsjednika Hrvatskog sabora s izaslanstvom toj državi iskorišten za intenziviranje političkog dijaloga i buduće suradnje Hrvatske i Indije, a tome će svakako pridonijeti i predstojeći posjeti najviših indijskih dužnosnica. Predsjednik Sabora vraća se u srijedu u Zagreb.