ZBOG SANADERA?

Bebić sam odao počast Tuđmanu, nije pozvan na komemoraciju

10.12.2011 u 12:48

Bionic
Reading

'Stranka je u šest godina pretrpjela četiri poraza. Iz toga treba izvući pouku', objasnio je Bebić

Pola sata nakon čelništva HDZ-a na grob prvog hrvatskog predsjednika svijeću je došao zapaliti i predsjednik Sabora Luka Bebić. Objasnio je kako se došao prisjetiti dana Tuđmanova nadahnutog vodstva, obrane i stvaranja nezavisne države te kako je Tuđman time utro put potpisivanja pristupnog ugovora u EU.

Na pitanje zašto nije s ostalim čelnicima došao odati počast Tuđmanu odgovorio je: 'Možda su me zaboravili pozvati.'

A na pitanje o tome ima li to nepozivanje veze s njegovim prijateljstvom s Ivom Sanaderom Bebić je naglasio kako je on član predsjedništva stranke dok god je predsjednik Sabora.

'Optužnice i procese ne bih komentirao, a preporučujem i drugima da to ne rade, jer je to protivno našim ustavnim načelima', dodao je Bebić.

Jadranka Kosor naglasila je koliko je bitno jedinstvo stranke, a na pitanje novinara postoji li zaista jedinstvo unutar HDZ-a Bebić je objasnio kako jedinstvo programa postoji, ali kako ne moraju svi biti jedinstveni u svakom detalju nego je važnije jedinstvo oko krucijalnih pitanja.

'Stranka je u šest godina pretrpjela četiri poraza. Izgubili smo dvoje predsjedničke izbore, lokalne izbore u Zagrebu 2007. i ove zadnje parlamentarne izbore. Sve te poraze trebalo bi analizirati i iz njih izvući pouku', smatra predsjednik Sabora.

Na komentar Vladimira Šeksa kako bi Jadranka Kosor trebala biti jedini kandidat za mjesto predsjednika HDZ-a Bebić je samo kratko rekao kako se nakon analize treba provesti demokratski proces koji će ili potvrditi staro vodstvo stranke ili dovesti novo.

Predvođeni Jadrankom Kosor gotovo svi čelnici HDZ-a zajedno s Tuđmanovim sinom Miroslavom paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odali su počast pokojnom predsjedniku. U tome im se pridružilo i 500-tinjak članova stranke i simpatizera lika i djela Franje Tuđmana.

Počast prvom hrvatskom predsjedniku dali su ljudi iz cijele Hrvatske koji su na Mirogoj stigli autobusima, a najviše ih je došlo iz Dalmacija i dalmatinske zagore. Gotovo svi poželjeli su se rukovati i fotografirati s predsjednicom stranke, a nakon polaganja vijenaca svi okupljeni otpjevali su HDZ-ovu himnu 'Bože čuvaj Hrvatsku'.

Prije nego se vrh stranke uputio na Mirogoj odati počast Franji Tuđmanu u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Opatičkoj ulici održan je komemoracijski skup. Jadranka Kosor podsjetila je na sve Tuđmanove zasluge tijekom stvaranja neovisne Hrvatske te pozvala na zajedništvo i jedinstvo stranke.

'Imali smo čast biti s Tuđmanom u povijesnim trenutcima stvaranja hrvatske države, a sada trebamo sačuvati jedinstvo HDZ-a. Neka nas sve što je Tuđman živio dodatno obveže na očuvanje snažne i velike hrvatske demokratske zajednice. Inspirirani Tuđmanovom ostavštinom dat ćemo viziju za naprednu Hrvatsku', kazala je Kosor.