OCJENA KAMPANJE

BBC: Nacionalistička retorika zasjenila izbore u Hrvatskoj

09.09.2016 u 14:33

Bionic
Reading

Jutros je britanski BBC objavio opširan članak o predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, ali i oštroj retorici koja dominira hrvatskim političkim prostorom već neko vrijeme

Hrvatska je postala članicom Europske unije prije tri godine, ali nacionalizam i svađanje sa susjedima postali su glavne značajke predizborne kampanje, piše BBC. Politički rivali podgrijavaju sjećanja na balkanske ratove 1990-ih i Drugi svjetski rat kako bi prikupili podršku birača, ali i skrenuli pažnju s domaćih problema, navodi se u članku.

Nacionalistički HDZ, najveća stranka u kratkotrajnoj koalicijskoj vladi koja se raspala u lipnju, zapanjio je mnoge Hrvate svojim odabirom ministra kulture, piše BBC, pa dodaje kako je Zlatko Hasanbegović povjesničar koji je hvalio genocidni pronacistički ustaški pokret koji je vladao Hrvatskom za vrijeme Drugog svjetskog rata kao heroje i mučenike.

U međuvremenu je kratkotrajni ministar branitelja Mijo Crnoja izazvao val negodovanja kada je predložio registar izdajnika, podsjeća BBC.

No ružna retorika nije rezervirana za stranke na nacionalističkoj desnici, piše BBC, dodajući kako se bivši premijer i vođa SDP-a Zoran Milanović nespretno pokušao umiliti braniteljima, što je za posljedicu imalo međunarodni skandal nakon što je objavljena snimka tog razgovora, u kojem se Milanović vrlo negativno izražavao o vladama Srbije i Bosne i Hercegovine.

'Tužno je vidjeti da snage ljevice prihvaćaju populistički diskurs kako bi osvojili glasove', rekla je za BBC Senada Selo Sabić sa zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Sabić u tom razgovoru kaže kako je nacionalistički sentiment bio uspješno potisnut za vrijeme procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, ali i ističe kako je gušenje rasprave u tom vremenu značilo da se nekim temama nije propisno razgovaralo.

'Osjećaj slobode pojavio se kada je Hrvatska pristupila Europskoj uniji 2013. Pojavilo se svojevrsno olakšanje: sad napokon možemo reći što mislimo. Ta provala nacionalizma i žestoke retorike na neki je način otvorila ventil', rekla je Senada Selo Sabić za BBC.

No pad Vlade Tihomira Oreškovića sa sobom je donio nekoliko promjena, ističe BBC. Naime, na sljedeće izbore HDZ izlazi sam, bez partnera među ekstremnijim nacionalističkim strankama, piše BBC, dodajući kako HDZ sada ima i novog predsjednika, Andreja Plenkovića, bivšeg karijernog diplomata koji ima reputaciju umjerenjaka koji nema vremena za nacionalističke ciljeve.

Što se tiče ljevice, Zoran Milanović nada se povratku na vlast s koalicijom koju predvodi njegov SDP, navodi BBC, pa dodaje kako bi Hrvatska narodna stranka, koja je članica SDP-ove koalicije, htjela usmjeriti Milanovića dalje od populizma, a prema politikama koje je provodio u četiri godine koliko je bio premijer.

'Uvijek sam bila zabrinuta zbog činjenice da naš glavni koalicijski partner ponekad izgubi živce u različitim okolnostima', rekla je BBC-u Vesna Pusić, koja je obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova u Vladi Zorana Milanovića.

Rezultat izbora koji će se održati ove nedjelje, zaključuje BBC, ne zanima samo građane Hrvatske, nego i građane susjednih zemalja koji nemaju nikakvih interesa u podgrijavanju sukoba iz 1990-ih.