poljoprivrednici građani

BBB za Nizozemsku: Stiže promjena koja bi mogla uzdrmati klimatsku budućnost u Europi

18.03.2023 u 21:39

Bionic
Reading

Nova stranka BoerBurgerBeweging (Pokret poljoprivrednika građanina, BBB), nastala iz bijesa poljoprivrednika i seljaka protiv vladinih politika zaštite okoliša, veliki je pobjednik nizozemskih regionalnih izbora održanih u utorak

Ishod ovih izbora iznimno je važan jer određuje sastav nizozemskog Senata, gornjeg doma parlamenta, i tako izravno utječe na sposobnost vlade Marka Ruttea da provodi obećane politike. Međutim pobjeda seljačke stranke koja se bori protiv planova vlade za smanjenjem emisija dušika s nizozemskih farmi važna je i u prekograničnom kontekstu jer može navijestiti širu europsku reakciju protiv zelene tranzicije.

Catherine Fieschi, stručnjakinja za europski populizam i krajnju desnicu, kazala je za The Guardian da je Nizozemska 'uvijek bila pomalo vjesnik stvari koje će se dogoditi negdje drugdje'.

'Uspjeh BBB-a znak je porasta reakcija na zelene politike, što bi bi moglo razorno djelovati na političku situaciju u nekim europskim zemljama, posebno za koalicije'. Poljoprivrednici u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji prosvjedovali su protiv smanjenja emisija koje je nametnula vlada, kao i drugih reformi poljoprivrednog sektora povezanih s klimom u posljednjih nekoliko mjeseci, tvrdeći da se njihova sredstva za život žrtvuju zelenoj tranziciji.

BoerBurgerBeweging (Pokret poljoprivrednika građana, BBB) pokrenut je 2019. i ima samo jednog zastupnika u parlamentu, ali platforma ljudi protiv elite, na kojoj grade politiku, našla je na plodno tlo među nezadovoljnim biračima.

Analitičari kažu da se pokret u drugom najvećem svjetskom izvozniku poljoprivrednih proizvoda savršeno uklapa u populistički okvir koji klimatske akcije prikazuje kao novi oblik tiranije vlada i globalnih elita nad običnim, marljivim građanima čije su opravdane brige uglavnom ignorirane.

Naklonost birača stranka je stekla nakon niza prosvjeda protiv vladinih politika za zaštitu okoliša osvojivši više mjesta u Senatu od konzervativno-liberalne stranke VVD aktualnog nizozemskog premijera Marka Ruttea. Vlada želi smanjiti emisije dušika za 50 posto do 2030. jer su relativno velik broj stoke i masovno korištenje gnojiva doveli do većih razina dušikovih oksida u tlu i vodi, čime se krši regulativa Europske unije. BBB tvrdi da je problem prenapuhan i da su predložena rješenja nepravedna prema poljoprivrednicima, što je dovelo do zatvaranja mnogih farmi i manjaka u proizvodnji hrane.

  • +4
Prosvjed nizozemskih poljoprivrednika Izvor: EPA / Autor: ROB ENGELAAR

Prema posljednjim informacijama, Dutch News piše da bi BBB mogao osvojiti čak 17 od ukupno 75 mjesta u Senatu, koji ima ovlast blokiranja zakona izglasanih u donjem domu parlamenta. S 94 posto prebrojanih glasova, BBB je potvrđen kao najveća stranka u devet od 12 nizozemskih pokrajina. VVD je s 12 pao na 10 mandata. Lijevo-zelena koalicija trebala bi osvojiti oko 15 mjesta dok su Rutteovi partneri iz četveročlane koalicije na vlasti također u minusu. Predviđa se da će D66 i ChristenUnie izgubiti po jednog senatora, a imali su pet, odnosno tri, dok bi Kršćanski demokrati (CDA), čiji su mnogi tradicionalni ruralni birači prebjegli u BBB, mogli izgubiti četiri od svojih devet mjesta. Iako Rutte vjeruje da će se vlada održati, neki smatraju da su ovi izbori označili početak kraja njegove 13 godina duge vladavine Nizozemskom.

Poljoprivrednici građani ušli su i u urbanije sredine dobivši potporu nekih glasača u gradovima zbog vladine odluke, u uvjetima ozbiljne stambene krize, da se pridržava sudskih odluka i obustavi sve velike građevinske projekte jer također emitiraju dušik.

Iako je malo vjerojatno da će rezultati utjecati na vladinu agendu za dušik na nacionalnoj razini, mogli bi odgoditi i znatno usporiti njezinu provedbu jer vladine politike provode lokalna tijela u kojima će sada znatne ovlasti imati članovi BBB-a. Rutteova vlada će se vjerojatno morati uskladiti s lijevim savezom zelenih i laburista u Senatu. Taj savez podržava restriktivnu politiku prema emisijama dušika i traži još snažnija rezanja od onih na koja je spremna Rutteova vlada.

  • +5
Caroline van der Plas Izvor: Profimedia / Autor: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Simboliziran nizozemskom zastavom obješenom naopako, BBB je privukao širu pozornost prosvjedima poljoprivrednika koji su blokirali autoceste, bacali gnojivo na ceste i okupljali se ispred kuća političara.

'Nizozemska je jasno pokazala da nam je dosta ove politike', izjavila je osnivačica BBB-a Caroline van der Plas za javnu televiziju NOS nakon trijumfa. 'Ne radi se samo o dušiku, već o građanima koji se ne vide, ne čuju, ne shvaćaju ozbiljno', kaže. Van der Plas, bivša novinarka specijalizirana za poljoprivredu, rekla je da je stranka 'spremna razgovarati sa svima', dodavši da se pokret 'više ne može ignorirati'.

Pokret je privukao pažnju i podršku ekstremno desnih i populističkih političara, uključujući nizozemskog protuislamskog političara Geerta Wildersa, francusku političarku Marine Le Pen, ministre iz poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), pa čak i Donalda Trumpa.

'Populistički fokus donedavno je bio na pitanjima identiteta: imigracija i EU', rekao je za The Guardian Matthijs Rooduijn, politolog sa Sveučilišta u Amsterdamu. 'Sada se prebacuje na zelenu tranziciju. Zelena pitanja postaju dio kulturnih ratova', ističe.

Fieschi je iznenađena time što je protivljenju zelenim politikama trebalo toliko dugo da se materijalizira. 'Zelena tranzicija očigledan je politički problem koji izaziva podjele, posebno u razdoblju inflacije i zabrinutosti za hranu', poručila je.