ŠTO KAŽE STATUT?

Bauk: Predsjedništvo HDZ-a nije smjelo donijeti odluku o suradnji s Mostom

17.12.2015 u 09:12

Bionic
Reading

Nakon što je HDZ jučer spočitnuo Zoranu Milanoviću da su njegova pisma upućena Mostu u koliziji s odlukom Glavnog odbora SDP-a, glavnu oporbenu stranu u svom je statusu na Facebooku 'bocnuo' ministar uprave i član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk

'Člankom 37. a, stavak 3. Statuta Hrvatske demokratske zajednice, točka d, Nacionalno vijeće Hrvatske demokratske zajednice odlučuje o izbornim i poslijeizbornim koalicijama. Zaključak o prihvaćanju prijedloga Mosta u ponedjeljak donijelo je Predsjedništvo HDZ-a, za koje bi se moglo reći da je za to neovlašteno tijelo. Dapače, u članku 37. Statuta HDZ-a stavak 1. točka a stoji da raspravlja i odlučuje o političkim pitanjima, osim o onima koja su izrijekom stavljena u djelokrug drugih središnjih tijela HDZ-a. Dakle, nisu mogli ni raspravljati o tome (to bi bilo malo oštrije tumačenje te odredbe)', napisao je Bauk.

'Ovlast Predsjedništva je pak da raspravlja i odlučuje o tekućim dnevnopolitičkim pitanjima. Ako je to to, onda je slična ovlast definirana i člankom 49. točkom 3. Statuta Socijaldemokratske partije Hrvatske kao ovlast Predsjedništva SDP-a. Dakle, ne vidim daljnju potrebu rasprave o mehanizmima odlučivanja u političkim strankama', napisao je Bauk.

'Da ne bi bilo zabune, ne dovodim u sumnju političku volju HDZ-a niti želim ulaziti u tumačenje Statuta', zaključio je Bauk.

Podsjetimo, zaključak koji je u ponedjeljak poslan Mostu potvrdilo je samo Predsjedništvo HDZ-a. Iako je bilo najavljeno da će o tome raspravljati i Nacionalno vijeće, u ponedjeljak se u hotelu Panorama sastalo samo prošireno Predsjedništvo, što je na licu mjesta tportalu potvrdio i glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka. Prošireno Predsjedništvo razgovaralo je o zahtjevima Mosta, a navečer je i donijelo zaključke. U tim zaključcima HDZ spominje mogućnost razgovora o nestranačkom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske te spremnost prihvaćanja suradnje i s onima unutar lijeve koalicije koji podupiru reforme po načelu stručnosti i odgovornosti.