kršenje pravila

Bauk pisao Ustavnom sudu zbog glasanja o Gazi u UN-u: Vlada je radila mimo Ustava

15.11.2023 u 23:14

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Arsen Bauk pisao je Ustavnom sudu zbog glasanje Hrvatske o Rezolucije UN-a o Gazi. Hrvatska je jedna od 14 zemalja koje su glasale protiv UN-ove rezolucije kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi.

'Iz javnih istupa predsjednika RH Zorana Milanovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te posebno iz javnog nastupa savjetnika predsjednika Vlade Mate Granića proizlazi da oko ovog pitanja nije poštovan članak 99. stavak 1. Ustava RH po kojem “predsjednik Republike i Vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike', navodi Bauk u pismu Ustavnom sudu, prenosi N1.

Osvrnuo se i na gostovanje Granića na N1 televiziji pri čemu je rekao da je Plenković, prema Ustavu trebao konzultirati Milanovića, ali 'znamo kakva je kohabitacija i da u ovim trenutcima nema gubljenja vremena.'

Bauk navodi da takva izjava 'može ukazivati na to da su u Vladi bili svjesni ustavnog položaja predsjednika Republike, svojih obveza, kao i to da su bili svjesni da rade mimo Ustava'. Saborski zastupnik također dodaje da se u Ustavu ne spominju izrazi kao što su kohabitacija i gubljenje vremena.