REFERENDUM UMJESTO IZBORA

Bašar al Asad najavljuje ustavne promjene za ožujak

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 10.01.2012 20:20
  • Objavljeno 10.01.2012 u 20:04
bašar al-asad

bašar al-asad

Izvor: Reuters / Autor: Khaled al-Hariri/Files

Sirijski diktator Bašar al Asad je još jednom kritizirao Arapsku ligu zbog toga što traži demokratizaciju njegove zemlje, iako u Ligi sjede predstavnici totalitarnih monarhija kao što je saudijska. Unatoč tome, Asad najavljuje referendum o ustavnim promjenama za ožujak u kojem će njegova stranka Baaz zasigurno izgubiti sadašnji hegemonistički položaj

Opozicija pak nema nikakvog povjerenja u takva obećanja, zahtijeva formiranje koalicijske vlade s predstavnicima svih snaga zemlje i traži održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora prije ovoga ljeta. Naime, lokalni izbori u prosincu su bili fijasko, malo je ljudi izašlo glasovati, a kandidati su prstom imenovani iz predsjedničke palače u Damasku.

Šef države je danas govorio na Sveučilištu u Damasku, govor se prenosio preko državne televizije, a kazao je kako je pobjeda Sirije nad 'stranim snagama' jako blizu, da je neminovna te da neće pobijediti 'banditi koje plaćaju neprijatelji Sirije', očito aludirajući na SAD, Saudijsku Arabiju i Izrael.

Asad
smatra da Arapska liga (koja je trenutačno isključila Siriju) nema moralni autoritet ni kredibilitet pa je kazao da je prvi sirijski parlament formiran 1917. te je prisutne retorički upitao: 'Gdje su oni tada bili?'

Unatoč očitim dokazima da snage reda i vojske otvaraju vatru po građanima i da se koriste tenkovi Asad kaže da 'nema opravdanja za nasilje', da nitko nije naredio otvaranje vatre nad građanima i da je sve plod urote stranih sila, iako je priznao da kriza odnosi sve više života i da je to 'previsoka cijena za stabilnost zemlje'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi